Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-orzechowe, przekładane masą serową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1615890" data-attributes="member: 4258"><p>myslę, że bardzo dobrze będzie smakować masa taka jaką robiłam do marlenki:</p><p></p><p>1 puszka masy kajmakowej (używam tylko z Gostynia)</p><p>1 opakowanie budyniu śmietankowego (porcja na &#189; litra mleka)</p><p>1 łyżeczka z górką skrobi kukurydzianej</p><p>500 ml mleka pełnego 3,2 % tłuszczu</p><p>250 – 280 g masła 82% tłuszczu, bez dodatków tłuszczy roślinnych, temperatura pokojowa</p><p>3 łyżki cukru</p><p></p><p>W 1 szklance mleka rozmieszać cukier, budyń i skrobię kukurydzianą. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mieszaninę. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić, co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać aby łyżka była czysta, nie wolno nią próbować budyniu bo wtedy nie będzie gęsty. W misce utrzeć masło na puch a następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej i ciągle ucierać. Uwaga: masa ma tendencje to zwarzenia się. Wtedy należy ustawić miskę na maleńkim ogniu, podgrzać ciągle mieszając i masa powinna nabrać odpowiedniej konsystencji. Teraz dodajemy po łyżce budyniu, nie przerywając ucierania. Masę odstawić do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1615890, member: 4258"] myslę, że bardzo dobrze będzie smakować masa taka jaką robiłam do marlenki: 1 puszka masy kajmakowej (używam tylko z Gostynia) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (porcja na ½ litra mleka) 1 łyżeczka z górką skrobi kukurydzianej 500 ml mleka pełnego 3,2 % tłuszczu 250 – 280 g masła 82% tłuszczu, bez dodatków tłuszczy roślinnych, temperatura pokojowa 3 łyżki cukru W 1 szklance mleka rozmieszać cukier, budyń i skrobię kukurydzianą. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mieszaninę. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić, co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać aby łyżka była czysta, nie wolno nią próbować budyniu bo wtedy nie będzie gęsty. W misce utrzeć masło na puch a następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej i ciągle ucierać. Uwaga: masa ma tendencje to zwarzenia się. Wtedy należy ustawić miskę na maleńkim ogniu, podgrzać ciągle mieszając i masa powinna nabrać odpowiedniej konsystencji. Teraz dodajemy po łyżce budyniu, nie przerywając ucierania. Masę odstawić do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-orzechowe, przekładane masą serową
Top
Bottom