Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Misiankowa szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="GosiaM" data-source="post: 625265" data-attributes="member: 436"><p>Przepis z forum GW. Tu obszerne wątki na temat tej szarlotki:</p><p><a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68276469,68364680,0,2.html?v=2" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,682764...80,0,2.html?v=2</a> </p><p></p><p><a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28105851,36731287,0.html?v=2" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,281058...1287,0.html?v=2</a> </p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 1 kg kwaśnych jabłek </p><p>- mielony cynamon</p><p>- cukier waniliowy</p><p>- cukier</p><p>- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.</p><p></p><p>Kruche ciasto: </p><p>- 1/2 kg mąki</p><p>- 25 dag masła </p><p>- 1 filiżanka cukru (dałam ok. &#189; szkl.)</p><p>- 2 żółtka</p><p>- 2 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>- szczypta soli </p><p>- 1 białko</p><p></p><p>Sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość wg uznania), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny. </p><p>Kruche ciasto: </p><p>Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmarować surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka (przecięciem do dołu), przykryć resztą rozwałkowanego ciasta i piec godzinę w temp. 160°C.</p><p></p><p>Piekłam w tortownicy o śr. 28 cm. Do ciasta musiałam dodać trochę więcej śmietany, aby dało się zespolić. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 min.) wyłączyłam dolną grzałkę żeby za bardzo nie przypiec spodu.</p><p>A wyglądała tak:</p><p></p><p>[ATTACH=full]20105[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]20106[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="GosiaM, post: 625265, member: 436"] Przepis z forum GW. Tu obszerne wątki na temat tej szarlotki: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68276469,68364680,0,2.html?v=2"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,682764...80,0,2.html?v=2[/URL] [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28105851,36731287,0.html?v=2"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,281058...1287,0.html?v=2[/URL] Składniki: - 1 kg kwaśnych jabłek - mielony cynamon - cukier waniliowy - cukier - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny. Kruche ciasto: - 1/2 kg mąki - 25 dag masła - 1 filiżanka cukru (dałam ok. ½ szkl.) - 2 żółtka - 2 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1 białko Sposób przyrządzania: Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość wg uznania), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmarować surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka (przecięciem do dołu), przykryć resztą rozwałkowanego ciasta i piec godzinę w temp. 160°C. Piekłam w tortownicy o śr. 28 cm. Do ciasta musiałam dodać trochę więcej śmietany, aby dało się zespolić. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 min.) wyłączyłam dolną grzałkę żeby za bardzo nie przypiec spodu. A wyglądała tak: [ATTACH=full]20105[/ATTACH] [ATTACH=full]20106[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Misiankowa szarlotka
Top
Bottom