Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Mizeria marynowana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="syso" data-source="post: 144396" data-attributes="member: 233"><p><strong>Mizeria marynowana</strong></p><p></p><p>Pyszna, prosta wykonaniu. Nie pamietam skąd mam przepis, ale w tym roku znowu zrobię.</p><p></p><p>4 kg ogórków</p><p>40 dag soli </p><p>Zalewa: </p><p>1 l wody</p><p>1/2 l octu 6-proc.</p><p>10 dag cukru</p><p>1-2 ziarenka ziela angielskiego</p><p>1 liść laurowy</p><p>1 łyżeczka gorczycy</p><p>2 ziarenka pieprzu</p><p></p><p>Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Mieszamy z solą, a następnie szczelnie napełniamy tą krajanką słoje ubijając delikatnie łyżką. Zalewamy ciepłą zalewą z wody, octu i przypraw, tak by nie pozostawić pęcherzy powietrza między warstwami ogórków, a zalewa przykrywała zawartość słoików. Można po wlaniu każdej porcji wody przekręcać słoiki w różne strony, odstawiać na 5 min, po czym dolewać do pełna. Pasteryzujemy ok. 15 min, także w trakcie pasteryzacji poruszając słojami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="syso, post: 144396, member: 233"] [B]Mizeria marynowana[/B] Pyszna, prosta wykonaniu. Nie pamietam skąd mam przepis, ale w tym roku znowu zrobię. 4 kg ogórków 40 dag soli Zalewa: 1 l wody 1/2 l octu 6-proc. 10 dag cukru 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka gorczycy 2 ziarenka pieprzu Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Mieszamy z solą, a następnie szczelnie napełniamy tą krajanką słoje ubijając delikatnie łyżką. Zalewamy ciepłą zalewą z wody, octu i przypraw, tak by nie pozostawić pęcherzy powietrza między warstwami ogórków, a zalewa przykrywała zawartość słoików. Można po wlaniu każdej porcji wody przekręcać słoiki w różne strony, odstawiać na 5 min, po czym dolewać do pełna. Pasteryzujemy ok. 15 min, także w trakcie pasteryzacji poruszając słojami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Mizeria marynowana
Top
Bottom