* ogórki świeże - 400 g,
* koperek zielony - posiekany - 1 pełna łyżka stołowa,
* śmietana - gęsta, niekwaśna - 150 g.
* sok z cytryny,
* lub kwasek cytrynowy,
* sól,
* pieprz.
Ogórki myjemy, obieramy (rozpoczynając zawsze od strony czubka, a nie od nasady szypułki, gdyż tu bywają gorzkie), kroimy w cienkie plasterki.
Przed samym podaniem solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w odrobinie wody.
Mieszamy, polewamy gęstą śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

* koperek zielony - posiekany - 1 pełna łyżka stołowa,
* śmietana - gęsta, niekwaśna - 150 g.
* sok z cytryny,
* lub kwasek cytrynowy,
* sól,
* pieprz.
Ogórki myjemy, obieramy (rozpoczynając zawsze od strony czubka, a nie od nasady szypułki, gdyż tu bywają gorzkie), kroimy w cienkie plasterki.
Przed samym podaniem solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w odrobinie wody.
Mieszamy, polewamy gęstą śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: