Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Mjolkekaker*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Vidarka" data-source="post: 1112136" data-attributes="member: 3627"><p>W/g przepisu mojej s.p.tesciowej</p><p>ok.1 l mleka najtlusciejszego-najlepiej takiego ze wsi(?)</p><p>2 jajka+2 zoltka </p><p>2-3 lyzki cukru</p><p>4 lyzki roztopionego masla</p><p>maka-tyle,zeby masa byla konsystencji rzadkiej smietany</p><p>szczypta soli</p><p>szczypta kardamonu</p><p>Wszystko zmixowac na min.obrotach,zeby nie bylo za duzo babelkow-tesciowa mieszala skladniki drewniana lyzka.(Make dosypywac w miare mieszania).Odstawic na pol/godzine,zeby odpoczelo i przemieszac jeszcze raz lyzka.</p><p>Rozgrzac lekko patelnie(nie bardzo!)i nakladac chochelka mase rozprowadzajac ja okreznymi ruchami po patelni(my mamy taka plyte).Nie przypiekac bardzo,tylko na zloty kolor.Ukladac na talerzu jeden nalesnik na drugi i w miedzyczasie przykrywac sciereczka.Przechowywac w woreczku foliowym w lodowce nawet do tygodnia.Podawac na zimno posmarowane maslem i posypane cukrem.Mnie smakuja tez &quot;gole&quot;na cieplo.W N.podaje sie je najczesciej do kawy. </p><p>Wychodzi ok.30 sztuk</p><p> [ATTACH=full]63337[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Vidarka, post: 1112136, member: 3627"] W/g przepisu mojej s.p.tesciowej ok.1 l mleka najtlusciejszego-najlepiej takiego ze wsi(?) 2 jajka+2 zoltka 2-3 lyzki cukru 4 lyzki roztopionego masla maka-tyle,zeby masa byla konsystencji rzadkiej smietany szczypta soli szczypta kardamonu Wszystko zmixowac na min.obrotach,zeby nie bylo za duzo babelkow-tesciowa mieszala skladniki drewniana lyzka.(Make dosypywac w miare mieszania).Odstawic na pol/godzine,zeby odpoczelo i przemieszac jeszcze raz lyzka. Rozgrzac lekko patelnie(nie bardzo!)i nakladac chochelka mase rozprowadzajac ja okreznymi ruchami po patelni(my mamy taka plyte).Nie przypiekac bardzo,tylko na zloty kolor.Ukladac na talerzu jeden nalesnik na drugi i w miedzyczasie przykrywac sciereczka.Przechowywac w woreczku foliowym w lodowce nawet do tygodnia.Podawac na zimno posmarowane maslem i posypane cukrem.Mnie smakuja tez "gole"na cieplo.W N.podaje sie je najczesciej do kawy. Wychodzi ok.30 sztuk [ATTACH=full]63337[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Mjolkekaker*
Top
Bottom