Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
mleczka roślinne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 553603" data-attributes="member: 1080"><p>Ja robię mleczko na zmianę ze wszystkich orzechów i pestek: włoskich, sezamu, laskowych, nerkowców, migdałów, wiórków kokosowych, słonecznika, pestek dyni. Staram się częściej sięgać po sezam (ten ciemny, bo jasny ma duzo mniej wapnia) i orzechy włoskie (ze względu na omega 3). Można też robić mleczko z siemienia lnianego, ale ja dodaję go zawsze do pieczonego chleba (powinno być zmielone, gdyż całe nasiona przechodzą w całości przez układ trawienny i organizm nie ma z nich pożytku).</p><p>Warto robić mleczka lub jeść namoczone orzechy (ja namaczam zawsze na noc). Sa one duzo bardziej przyswajalne niż orzechy jedzone tradycyjnie. Ja dodaję je zawsze do śniadania, do kaszek (kasze gotuję na wodzie). Orzechy są skoncentrowanym pokarmem i nie ma konieczności jadania ich dużo.</p><p></p><p>Wklejam z forum wegedzieciak (autorka: Marysia):</p><p>Chociaż czytywałam o mleczkach również w innych źródłach, ostatecznie oparłam się na radach zawartych w książce &quot;Mleko - cichy morderca&quot;. Pozwolę sobie przepisać krótkie fragmenty.</p><p></p><p></p><p>Cytat:</p><p>PRZYGOTOWANIE MLECZKA ORZECHOWEGO</p><p></p><p>* Do przygotowania mleczka orzechowego należy używać świeżych lub moczonych orzechów. Nie wolno używać prażonych lub przetworzonych w inny sposób.</p><p></p><p>* Orzechy suszone należy namoczyć na 5-6 godzin w czystej wodzie. Jeżeli nie ma czasu, można orzechy zalać gorącą wodą na pół godziny.</p><p></p><p>* Wodę po moczonych orzechach należy wylać, jest gorzka.</p><p></p><p>*Orzechy (lub nasiona) umieścić w urządzeniu do rozdrabniania (blender, mikser, robot) dodać 10 ml wody i włączyć urządzenie. Rozdrobnić, aż powstanie gładka pasta, dodać kolejne 100 ml wody, dalej mieszaż przez kilka minut. Po przecedzeniu przez sitko napój jest gotowy.</p><p></p><p>*Nie należy przejmować się łupinami ani skórkami orzechów czy nasion, ponieważ pozostaną na sitku.</p><p></p><p>SŁODZENIE</p><p></p><p>Do słodzenia można użyć miodu, cukru palmowego, moczonych daktyli lub rodzynek.</p><p>Na jedną szklankę (200 ml) namoczyć 5-6 daktyli lub 3-5 dkg rodzynek, odczekać 2-3 godziny, z daktyli usunąć pestki, rozdrobnić je razem z orzechami w mikserze. Użyć też wodę pozostałą po moczeniu suszonych owoców.</p><p></p><p>PRZECHOWYWANIE</p><p></p><p>Mleczko orzechowe przechowuje się w dobrym stanie przez jedną lub dwie doby w lodówce, ale najlepsze jest jednak świeżo przygotowane. Po odstawieniu rozdzieli się nieco na rzadką i bardziej gęstą część, więc przed użyciem należy je dobrze wymieszać. Jeżeli mleczko ma być zimne, a nie ma czasu na schłodzenie go, część wody można zastąpić kostkami lodu.</p><p></p><p>OGRANICZENIA</p><p></p><p>* Więcej niż jedna szklanka (200 ml) takiego napoju może być porcją zbyt dużą. Po wypiciu jej nie czuje się głodu przez 5-7 godzin, więc należy traktować mleczko orzechowe jako posiłek, a nie jako napój.</p><p></p><p>* Jeżeli spożywa się mleczko orzechowe regularnie, nie ma potrzeby przyjmować już żadnego innego pokarmu białkowego i dlatego należy go unikać.</p><p></p><p>* Mleczko orzechowe spożywać najlepiej osobno, a jeżeli w połączeniu, to z owocami cytrusowymi lub warzywami.</p><p></p><p>* Spożywać raz dziennie. Dzieciom podawać dwukrotnie po połowie szklanki.</p><p></p><p>PRZEPISY</p><p></p><p>1. Porcja na jedną osobę.</p><p>2. W zimie używać gorącą wodę, latem - zimną.</p><p></p><p>Mleczko sezamowe: 2 łyżki ziarna sezamowego,200 ml wody.</p><p>Mleczko migdałowe: 20 migdałów (namoczonych, 200 ml wody.</p><p>Mleczko z nerkowców: 15-20 orzechów, 200 ml wody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 553603, member: 1080"] Ja robię mleczko na zmianę ze wszystkich orzechów i pestek: włoskich, sezamu, laskowych, nerkowców, migdałów, wiórków kokosowych, słonecznika, pestek dyni. Staram się częściej sięgać po sezam (ten ciemny, bo jasny ma duzo mniej wapnia) i orzechy włoskie (ze względu na omega 3). Można też robić mleczko z siemienia lnianego, ale ja dodaję go zawsze do pieczonego chleba (powinno być zmielone, gdyż całe nasiona przechodzą w całości przez układ trawienny i organizm nie ma z nich pożytku). Warto robić mleczka lub jeść namoczone orzechy (ja namaczam zawsze na noc). Sa one duzo bardziej przyswajalne niż orzechy jedzone tradycyjnie. Ja dodaję je zawsze do śniadania, do kaszek (kasze gotuję na wodzie). Orzechy są skoncentrowanym pokarmem i nie ma konieczności jadania ich dużo. Wklejam z forum wegedzieciak (autorka: Marysia): Chociaż czytywałam o mleczkach również w innych źródłach, ostatecznie oparłam się na radach zawartych w książce "Mleko - cichy morderca". Pozwolę sobie przepisać krótkie fragmenty. Cytat: PRZYGOTOWANIE MLECZKA ORZECHOWEGO * Do przygotowania mleczka orzechowego należy używać świeżych lub moczonych orzechów. Nie wolno używać prażonych lub przetworzonych w inny sposób. * Orzechy suszone należy namoczyć na 5-6 godzin w czystej wodzie. Jeżeli nie ma czasu, można orzechy zalać gorącą wodą na pół godziny. * Wodę po moczonych orzechach należy wylać, jest gorzka. *Orzechy (lub nasiona) umieścić w urządzeniu do rozdrabniania (blender, mikser, robot) dodać 10 ml wody i włączyć urządzenie. Rozdrobnić, aż powstanie gładka pasta, dodać kolejne 100 ml wody, dalej mieszaż przez kilka minut. Po przecedzeniu przez sitko napój jest gotowy. *Nie należy przejmować się łupinami ani skórkami orzechów czy nasion, ponieważ pozostaną na sitku. SŁODZENIE Do słodzenia można użyć miodu, cukru palmowego, moczonych daktyli lub rodzynek. Na jedną szklankę (200 ml) namoczyć 5-6 daktyli lub 3-5 dkg rodzynek, odczekać 2-3 godziny, z daktyli usunąć pestki, rozdrobnić je razem z orzechami w mikserze. Użyć też wodę pozostałą po moczeniu suszonych owoców. PRZECHOWYWANIE Mleczko orzechowe przechowuje się w dobrym stanie przez jedną lub dwie doby w lodówce, ale najlepsze jest jednak świeżo przygotowane. Po odstawieniu rozdzieli się nieco na rzadką i bardziej gęstą część, więc przed użyciem należy je dobrze wymieszać. Jeżeli mleczko ma być zimne, a nie ma czasu na schłodzenie go, część wody można zastąpić kostkami lodu. OGRANICZENIA * Więcej niż jedna szklanka (200 ml) takiego napoju może być porcją zbyt dużą. Po wypiciu jej nie czuje się głodu przez 5-7 godzin, więc należy traktować mleczko orzechowe jako posiłek, a nie jako napój. * Jeżeli spożywa się mleczko orzechowe regularnie, nie ma potrzeby przyjmować już żadnego innego pokarmu białkowego i dlatego należy go unikać. * Mleczko orzechowe spożywać najlepiej osobno, a jeżeli w połączeniu, to z owocami cytrusowymi lub warzywami. * Spożywać raz dziennie. Dzieciom podawać dwukrotnie po połowie szklanki. PRZEPISY 1. Porcja na jedną osobę. 2. W zimie używać gorącą wodę, latem - zimną. Mleczko sezamowe: 2 łyżki ziarna sezamowego,200 ml wody. Mleczko migdałowe: 20 migdałów (namoczonych, 200 ml wody. Mleczko z nerkowców: 15-20 orzechów, 200 ml wody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
mleczka roślinne
Bottom