Mleczko zapiekane waniliowe

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Proszę Agusiu oto przepis

Mleczko zapiekane waniliowe

2 szklanki mleka
10 dag cukru
3 jajka
torebka cukru waniliowego lub laska wanili
Jajka utrzeć z cukrem, dodac cukier waniliowy lub zaparzoną wanilię dodac ciepłe mleko mleko, dobrze rozmieszać.
Masę rozlać do kubeczków i wstawić je do naczynia z gorącą wodą, tak aby woda siegała do połowy kubeczków.przykryć kubeczki folią aluminiową.Naczynie przykryć i gotowac powoli, aż mleczko się dobrze zetnie.Kubeczki wyjąć z wody i ostudzić.Podawać można wyjęte z kubeczka lub w nim.

warianty
mleczko kawowe- dodac kawę rozpuszczalnąa
mleczko karmelowe - część cukru zrumienić w rondelku, dodać tyle wody aby utworzył się ciemny karmel i dodać do mleka.
mleczko czekoladowe - dodac czekoladę w proszku

W szkolnych czasach był to mój ulubiony deser.Mleko, jajka i cukier zawsze były w domu.Dobry i prosty deser.

Marcelina

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Mleczko zapiekałam w zwykłych porcelitowych filiżankach około 20-30 minut.
Marcelina

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Sa tez jednorazowe kubeczki do creme caramel, z aluminium.

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
bardzo wam dziękuję
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Powiedzcie mi, jak to ma wygladac po 'ugotowaniu'.
Bo mnie cos wyszlo, ale sklaniam sie ku temu, ze niekoniecznie to, co powinno. :lol:

Przede wszystkim ubylo tego o jakas 1/3 calej obietosci poczatkowej. Bylo w konsystencji stalej, lekko trzesacej sie, jednak nie takiej zwartej (gotowalo sie ok 30 minut). Na wierzchu bylo wglebienie, w ktorym wytracil sie przezroczysty koszmarnie slodki plyn. Jak postalo celem wystygniecia, to odeszlo od pbrzegow, a przestrzen ta oczywiscie wypelnila sie owym plynem.

Jakie to ma byc ?

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Bardzo często robiłam kiedyś mleczko i wychodziło. Zrobię go jeszcze raz aby zobaczyć co jest nie tak i napiszę wtedy.
Zwlekałam z odpowiedzią :oops: bo chciałam je zrobić, ale świąteczne ciasta (ich nadmiar) zniechęciły mnie do słodkości. Poprawię się.

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
JotHa @ 5 Jan 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=46340Powiedzcie mi, jak to ma wygladac po 'ugotowaniu'.
Bo mnie cos wyszlo, ale sklaniam sie ku temu, ze niekoniecznie to, co powinno. <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Przede wszystkim ubylo tego o jakas 1/3 calej obietosci poczatkowej. Bylo w konsystencji stalej, lekko trzesacej sie, jednak nie takiej zwartej (gotowalo sie ok 30 minut). Na wierzchu bylo wglebienie, w ktorym wytracil sie przezroczysty koszmarnie slodki plyn. Jak postalo celem wystygniecia, to odeszlo od pbrzegow, a przestrzen ta oczywiscie wypelnila sie owym plynem.
Jakie to ma byc ? <!--emoid:D--><!--endemo-->
mi cos podobnego wyszło... zjeść zjedli w domu ale zachwyceni nie byli.... a tego płynu duuużo odlałam i jeszcze było go tam...a do tego ma taki jak dla mnie mało przyjemny &quot;zapach&quot; jajek... robiłam zdjęcie ale gdzieś mi się zapodziało..jak znajdę to zamieścić spróbuję
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy