Mleko kokosowe

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
100g wiórków kokosowych
woda
1 łyżeczka ksylitolu


Wiórki zalać wrzątkiem w dużej misce, one tak sobie leżą i stygnąc nabierają mocy.
Jak już są zimne całość przelać do koktajlownicy, może być melakser oczywiście lub inne przystosowane ku temu ustrojstwo.
Miksować kilka minut, dolać stopniowo gorącą wodę i znów miksować i miksować, dodać ksylitol.
Mam podziałkę w moim urządzeniu i najczęściej dopełniam wrzątkiem do 1250ml.
Do miski wkładam gęste sito, które wykładam gazą.
I na to wszystko wlewam płyn wraz z wiórami.
Znów czekam aż przestygnie.
Masa nie może być zbyt ciepła bo można dłonie oparzyć gdy będziemy wyciskać z całej siły mleko z wiórów.
Jak się tak mocno wyciśnie i wydusi płyn, do ostatniej kropelki, to wtedy można mleko przelać do słoików
i odstawić do lodówki gdzie mleczko szybko ostygnie, a na nim utworzy się miły dla oka, twardy, pyszny i bardzo zdrowy tłuszcz kokosowy
lecker.gif
 

Załączniki

  • 21824_490019864353882_109714191_n.jpg
    21824_490019864353882_109714191_n.jpg
    141.6 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCN0271.jpg
    DSCN0271.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,649
2,504
113
Kasha mleko zrobiłam już dwa razy, jest pyszne, a owsianka na nim wręcz boska
lecker.gif


A teraz powiedz co zrobić z tą mąką kokosową, do czego używasz, w jakich proporcjach z pszenną, bo tak czytam tu i tam, że z samej kokosowej to raczej wypiek się nie uda. A do naleśników też się nada?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
reniam_123 @ 22 Jul 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1583081Kasha mleko zrobiłam już dwa razy, jest pyszne, a owsianka na nim wręcz boska
lecker.gif


A teraz powiedz co zrobić z tą mąką kokosową, do czego używasz, w jakich proporcjach z pszenną, bo tak czytam tu i tam, że z samej kokosowej to raczej wypiek się nie uda. A do naleśników też się nada?
Robiłam jakieś placuszki i były bardzo zapychające i suche,
wiórek nie udało mi się zmieliś na zupełny pył takie ciut grubsze są, do naleśników próbowałam i się rozpadały,
a mąk innych nie dodawałam, bo nie mogę
icon_sad.gif
z pszenną powinny się udać.

Moją mąkę wykorzystuję do peelingów, ostatnio robiłam omlet biszkoptowy i na śmierć zapomniałam o tej mące, a z mąką byłby bardziej puchaty pewnie.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,649
2,504
113
Właśnie zalałam nową porcję
icon_smile.gif


Ja i moja starsza córka mamy nietolerancję mleka krowiego i możemy go pić w bardzo małych ilościach, więc takie mleko kokosowe jest dla nas super sprawą. Zwłaszcza do kawy, albo do owsianki czy kaszy jaglanej.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0