Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Mleko sojowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 1230069" data-attributes="member: 626"><p>Kopiuję z wątku biedronkowego.</p><p></p><p>Na 1 litr mleka potrzebujemy około 0,5 szklanki suchych ziaren, czyli szklankę namoczonych.</p><p></p><p>Namaczam pół szklanki suchej soi (powinna być dostępna w każdym większym spożywczaku) przez noc. Następnego dnia odcedzam i zamrażam ziarna, mleko jest wtedy smaczniejsze. Można namoczyć od razu większą ilość, podzielic na porcje i do zamrażarki. Pół szklanki suchej daje szklankę namoczonej i z tej ilości wychodzi około litra mleka.</p><p>Do rozmrożonego odcedzonego ziarna dodaję szklankę wody i miksuję około 3 minut. Wlewam do garnka z grubym dnem, dolewam 4 szklanki wody i gotuję pół godziny, często mieszając, bo lubi kipieć i ma tendencje do przypaleń. Studzę, przelewam przez kilkakrotnie złożoną gazę, odciskam okarę i włala.</p><p>Jeśli chce sie mieć smakowe, można dosłodzić brązowym cukrem, syropem z agawy, miodem, dodać szczyptę soli, zmiksować z bananem, z kakao etc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 1230069, member: 626"] Kopiuję z wątku biedronkowego. Na 1 litr mleka potrzebujemy około 0,5 szklanki suchych ziaren, czyli szklankę namoczonych. Namaczam pół szklanki suchej soi (powinna być dostępna w każdym większym spożywczaku) przez noc. Następnego dnia odcedzam i zamrażam ziarna, mleko jest wtedy smaczniejsze. Można namoczyć od razu większą ilość, podzielic na porcje i do zamrażarki. Pół szklanki suchej daje szklankę namoczonej i z tej ilości wychodzi około litra mleka. Do rozmrożonego odcedzonego ziarna dodaję szklankę wody i miksuję około 3 minut. Wlewam do garnka z grubym dnem, dolewam 4 szklanki wody i gotuję pół godziny, często mieszając, bo lubi kipieć i ma tendencje do przypaleń. Studzę, przelewam przez kilkakrotnie złożoną gazę, odciskam okarę i włala. Jeśli chce sie mieć smakowe, można dosłodzić brązowym cukrem, syropem z agawy, miodem, dodać szczyptę soli, zmiksować z bananem, z kakao etc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Mleko sojowe
Top
Bottom