- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
1 młoda kapusta
1 marchew
3 młode cebule z szczypiorem
1 pęczek koperku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
czarny pieprz
olej lub masło
Z Kapusty zdejmuje pierwsze liście, przepoławiam i drobno szatkuję.
Marchew obieram i kroję w plasterki
Cebule obieraj, rozdrabniam i podsmażam na kilku łyżkach oleju lub masła.
Do do większego garnka wkładam kapustę, podsmażoną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie.
Dolewam ok 3 szklanek wody i duszę na małym ogniu przez godzinę ( podczas duszenia mieszam i w razie potrzeby dolewam odrobinę przegotowanej wody )
Gdy kapusta jest miękka, doprawiam w razie potrzeby jeszcze solą, pieprzem. ( Można również doprawić odrobiną kwasku cytrynowego ).
Pod koniec duszenia dodaję poszatkowany drobno koperek ( kilka gałązek w zależności od wielkości pęczka ).
Podaję ze świeżym pieczywem.
Smacznego...
1 marchew
3 młode cebule z szczypiorem
1 pęczek koperku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
czarny pieprz
olej lub masło
Z Kapusty zdejmuje pierwsze liście, przepoławiam i drobno szatkuję.
Marchew obieram i kroję w plasterki
Cebule obieraj, rozdrabniam i podsmażam na kilku łyżkach oleju lub masła.
Do do większego garnka wkładam kapustę, podsmażoną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie.
Dolewam ok 3 szklanek wody i duszę na małym ogniu przez godzinę ( podczas duszenia mieszam i w razie potrzeby dolewam odrobinę przegotowanej wody )
Gdy kapusta jest miękka, doprawiam w razie potrzeby jeszcze solą, pieprzem. ( Można również doprawić odrobiną kwasku cytrynowego ).
Pod koniec duszenia dodaję poszatkowany drobno koperek ( kilka gałązek w zależności od wielkości pęczka ).
Podaję ze świeżym pieczywem.
Smacznego...