Młoda kapusta duszona z marchwką i koperkiem.

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
1 młoda kapusta
1 marchew
3 młode cebule z szczypiorem
1 pęczek koperku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
czarny pieprz
olej lub masło

Z Kapusty zdejmuje pierwsze liście, przepoławiam i drobno szatkuję.
Marchew obieram i kroję w plasterki
Cebule obieraj, rozdrabniam i podsmażam na kilku łyżkach oleju lub masła.
Do do większego garnka wkładam kapustę, podsmażoną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie.
Dolewam ok 3 szklanek wody i duszę na małym ogniu przez godzinę ( podczas duszenia mieszam i w razie potrzeby dolewam odrobinę przegotowanej wody )
Gdy kapusta jest miękka, doprawiam w razie potrzeby jeszcze solą, pieprzem. ( Można również doprawić odrobiną kwasku cytrynowego ).
Pod koniec duszenia dodaję poszatkowany drobno koperek ( kilka gałązek w zależności od wielkości pęczka ).
Podaję ze świeżym pieczywem.
Smacznego...

Załączniki

• _MG_5471.jpg
    _MG_5471.jpg
    139.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Robię bardzo podobną, tylko poszatkowaną kapustę dodaję od razu do podduszonej na oleju z masłem cebuli i młodej marchewki. Podlewam najwyżej kilkoma łyżkami wody albo wcale jej nie dodaję.
Duszę krótko, najwyżej kilkanaście minut, by kapusta nie straciła koloru i została jędrna, a na koniec wyłączam gaz, dodaję sól, dużo pieprzu i jeszcze więcej koperku. Moja ulubiona jarzyna z kapusty.
Uważam, że gotowanie młodej kapusty przez godzinę może ją zamordować na śmierć, ale krótko duszona jest bardzo smaczna. Spróbuj raz zrobić po mojemu.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Joanna @ 19 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518432Robię bardzo podobną, tylko poszatkowaną kapustę dodaję od razu do podduszonej na oleju z masłem cebuli i młodej marchewki. Podlewam najwyżej kilkoma łyżkami wody albo wcale jej nie dodaję.
Duszę krótko, kilkanaście minut, by kapusta nie straciła koloru i została jędrna, a na koniec wyłączam gaz, dodaję sól, dużo pieprzu i jeszcze więcej koperku. Moja ulubiona jarzyna z kapusty.
Uważam, że gotowanie młodej kapusty przez godzinę może ją zamordować na śmierć, ale krótko duszona jest bardzo smaczna. Spróbuj raz zrobić po mojemu.
icon_smile.gif
Czy będzie duszona przez godzinę czy piętnaście minut , to i tak jest zamordowana na smierć - uduszona.
cry_1.gif

Podałem, że przez godzinę bo nigdy nie spoglądałem aż tak dokładnie na zegarek. Kapusta ma byc miękkawa tak jak podałem.
Pewnie ta różnica czasu wynika z tego że, ja czas podaję od momentu zalania wodą i wstawieniu na płytę indukcyjną.
Ja kuchenki nie nastawiam na maxa ( fuknkcja Booster ) i używam naczyń o grubym dnie.
Być może ten czas i u mnie jest zdecydowanie któtszy ale napewno nie 15 minut.
wink.gif

A może na taką kapustę natrafiłem
cry_1.gif

Tak czy inaczej jeszcze potestuje i dzięki..
mniam.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Wlodek1955 @ 19 Apr 2014, 18:52 ) index.php?act=findpost&pid=1518456Czy będzie duszona przez godzinę czy piętnaście minut , to i tak jest zamordowana na smierć - uduszona.
cry_1.gif

Podałem, że przez godzinę bo nigdy nie spoglądałem aż tak dokładnie na zegarek. Kapusta ma byc miękkawa tak jak podałem.
Pewnie ta różnica czasu wynika z tego że, ja czas podaję od momentu zalania wodą i wstawieniu na płytę indukcyjną.
Ja kuchenki nie nastawiam na maxa ( fuknkcja Booster ) i używam naczyń o grubym dnie.
Być może ten czas i u mnie jest zdecydowanie któtszy ale napewno nie 15 minut.
wink.gif

A może na taką kapustę natrafiłem
cry_1.gif

Tak czy inaczej jeszcze potestuje i dzięki..
mniam.gif
Dlatego najlepiej jest "dusic" mloda kapuste zaledwie kilka minut. Wystarczy inne warzywa poddusic wczesniej, na koniec dodac poszatkowana kapuste i pod szczelnym przykryciem gotowac na malym ogniu we wlasnym soku. Podobnie z gotowaniem w wodzie co najwyzej 5 minut; na parze tylez samo.

Swoja droga mloda kapusta z marchewka to pyszne danie. Bardzo lubimy podac na niej szybko smazone filety red mullet. Wlasciwie to mam ogromna ochote na cos takiego, moze jutro nawet.

*niestety nie wiem jak ta ryba sie nazywa po polsku, jest czerwona przed gotowaniem i wyjatkowo pyszna po.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Joanna @ 22 Apr 2014, 14:59 ) index.php?act=findpost&pid=1518771Dla mnie to mimo wszystko ogromna różnica, ale dlatego, że maniacko nie cierpię rozgotowanych warzyw.
Jednak wiadomo, że różne mamy gusta i smaki ....
icon_biggrin.gif
daumen.gif

Warzywa, podobnie jak, makaron i risotto ryz, najlepsze sa gdy ugotuje sie je al dente. Nie ma nic gorszego niz prze-gotowane warzywa - pozbawione smaku i tekstury. Ble...

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,193
7,897
113

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
tatter @ 22 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518779Nie ma nic gorszego niz prze-gotowane warzywa - pozbawione smaku i tekstury.
Zgadzam się. Pamietam, jak kiedyś zostałam poczęstowana fasolką szparagową po polsku. Ucieszyłam się w pierwszej chwili, bo bardzo lubię to danie, ale niestety po następnej chwili prawie płakałam nad talerzem patrząc na to, jak je zamordowano - fasolka była rozgotowana, a tarta bułka rozmoczona i utopiona w jakiejś letniej margarynie.... Brr, do dziś mnie trzęsie złość na samo wspomnienie, jak można tak marnować dobry surowiec.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ze smutkiem przyznaje, ze mam podobne doswiadczenie, by tylko jedno. Z Polski jaki UK rodem, ze szkolnych czasow glownie. Czasem rozumiem dzieci, ktore na wspomnienie slowa warzywa straca zupelnie chec do jedzenia. Na mysl przychodza ugotowane do bolu marchewki, brokuly, kalafiory...
Brakuje takim nie tylko wygladu i koloru, ale witamin, dla ktorych przeciez je jemy. Jaki jest sens zachwycania sie nowalijkami jak rzeczona mloda kapusta skoro cala jej dobroc pozostaje w plynie, ktory wylewamy/odlewamy, a to co pozostaje to nieapetyczne warzywne zwloki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Elu, nie będę nowego wątku zakładać, bo składniki podobne jak u Włodka (nie daję listków laurowych i ziela), tylko technologia inna.
Tu wrzuć zdjęcie na zachętę.
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kawa ma racje. Sprawdzilysmy i na pewno chodzi mi o barwene, wyglada tak: red mullet..

Losos to u nas salmon, a ta druga nazwa wcale nie jest mi znajoma.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy