Młoda kapusta po wiejsku

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,292
290
83
Jest to letnia wersja kapusty z fasolą

Gotowanie kapusty zaczynam od ziemniaków, tzn 2-3 drobno pokrojone ziemniaki gotuję i ubijam tłuczkiem razem z wodą w której się gotowały, robię też jasną zasmażkę na cebuli, u mnie na maśle z dodatkiem odrobiny oleju. W międzyczasie szatkuję dwie młode kapusty, zalewam wrzątkiem i jak się zagotuje wszystko razem łączę, chwilę pogotuję, do miękkości kapusty, dodaję ze trzy łyżki śmietany, łyżkę koncentratu pomidorowego i szczyptę kwasku cytrynowego do smaku (babcia dawała łyżkę octu), doprawiam solą, pieprzem, magą i oczywiście koperek.

Jeżeli kapusta wydaje mi się za rzadka to zaprawiam ją jeszcze odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie.

Jak kapusta nie jest już taka młoda, tzn lipcowa czy sierpniowa to dodaję też ugotowaną białą, drobną fasolę.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,845
304
83
Zrobiłam. Odlałam część wody z gotowania ziemniaków, bo jakoś było jej dużo i bałam się, że mi wyjdzie za rzadka konsystencja.
Zamiast kwasku dałam sok z cytryny. Doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i koperkiem. Bardzo dobra, choć mąż marudził, że przydałby się w niej dzik albo dwa, ale to u niego norma przy każdym jarskim obiedzie.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Haha
Reakcje: janie

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,460
230
63
Zrobilam dzisiaj - nie robilam zasmazki i nie dodawalam przecieru. Pycha, bede powtarzac.
 

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,292
290
83
Cieszę się dziewczyny, że kapusta wam smakuje
herz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,845
304
83
Elżuniu, też się zastanawiałam nad przecierem, bo generalnie za nim nie przepadam, ale zaryzykowałam i nie żałuję, a dałam nie jedną, a dwie kopiaste łyżki. Kolor potrawy się nie zmienił, wcale się go nie wyczuwało, a smak zyskał. Polecam.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,460
230
63
Joanno, to byla jedna z pierwszych w tym roku mlodych kapustek, ktore gotowalam wiec byla bez przecieru, do nastepnej na pewno dodam.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
7,777
730
113
Zrobiłam i ja, z jednej kapusty, ale była naprawdę ogromna. Potrawa wyszła mi zbyt rzadka, następnym razem wleję mniej wody do gotowania kapusty, bo kapusta i tak sporo soku jeszcze puści. Nie mam wprawy w gotowaniu kapusty, bo z reguły robię słodko-kwaśną z przepisu Seniorki, a tam się w ogóle wody nie dodaje.
Kapusta ogólnie bardzo dobra, chociaż podczas próbowania podczas gotowania miałam wrażenie, że czegoś jej brakuje w smaku. Ale stwierdziłam, że dam jej szansę, poszłam pobiegać, a po powrocie spróbowałam jeszcze raz i już wiedziałam, czego jej brakowało - czasu
icon_smile.gif
Potrawy z młodej kapusty zawsze bardziej mi smakują, gdy trochę postoją.
Joanno, z Twoim mężem potrafiłabym się dogadać co do gotowania, u mnie do tej kapusty wprawdzie dzika nie było, ale kotlety schabowe, samą kapustą nie najadłabym się.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,727
420
83
Jutro robię Twoją kapustę, Reniu. Do niej mieleńce. :)
Zasmażek unikam, ale kapustę zagęszczam masłem roztartym z mąką na gęsty krem, rozprowadzam go w kapuście i zagotowuję. Ilośc masła określa ilość potrzebnej do zagęszczenia mąki, oczywiście orientacyjnie. :)
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,292
290
83
Ja też nie zawsze daję zasmażkę, wtedy mąkę rozprowadzam śmietaną, którą i tak mam dać do kapusty.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,910
78
48
Czy ta kapusta "musi" być taka rzadka jakby to była zupa? Czy da się zrobić ją gęściejszą bez dodawania większej ilości mąki?
 

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,292
290
83
Hazo, ta kapusta to jest właśnie rodzaj zupy.

Jeżeli chcę na gęsto do drugiego dania to nie dodaję papki z ziemniaków.
Na usmażoną rumianą cebulkę wrzucam poszatkowaną kapustę, dodaję odrobinę wody i duszę pod przykryciem aż kapusta zrobi się miększa, ale nie całkiem, dodaję ze dwie łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę duszę do miękkości kapusty. Teraz dodaję ze dwie łyżki kwaśnej śmietany z odrobiną mąki, zagotuję, sypnę koperku i gotowe. Oczywiście przyprawy, u mnie sól, pieprz i maggi.
Czasem koncentrat pomidorowy sam zagęści mi fajnie kapustę, wtedy mąki nie dodaję, tylko samą śmietanę.
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,727
420
83
Na zdjęciu zupa, ale miałam zamiar zrobić wersję gęstą, bo zaplanowałam do niej mieleńca, A czy zjem ziemniaka osobno, czy rozpuszczonego w kapuście wsio mi rybka. :)
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,727
420
83
To jest, po lubianym u mnie w domu gulaszu transylwańskim, druga kapusta ze śmietaną i też bardzo smaczna, chociaz w założeniu bezmięsna. :lecker:
Kolejna odsłona młodej kapusty, do powtórki niebawem. :)
 
  • Like
Reakcje: reniam_123