Młody bób po polsku - z masłem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis zaczerpnęłam z „Kuchni SIS” pana Białczyńskiego. Zmieniłam nieco tytuł i wykonanie, bo nigdy nie jestem pewna, czy kupiony właśnie bób jest naprawdę młody. Zamknięty w foliowych torbach kryje różne niespodzianki. Podczas przygotowywania potrawy pomijam więc „młody”:, traktując warzywo po prostu jako bób. Przysparza to nieco więcej pracy, ale zapewnia lepszy efekt wizualny i smakowy.

Potrzebujemy

- 50 dkg bobu (jeśli nie łuskany to jeszcze połowę więcej)

-3 łyżki masła

-sól, pieprz

- 2 łyżki drobno tartej bułki

- 1 ząbek czosnku (można opuścić)

Bób albo kupujemy w strączkach i łuskamy, albo już wyłuskany, sprzedawany zazwyczaj w foliowych torebkach, Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli jest bardzo młody i mamy co do tego pewność, podajemy zaraz po ugotowaniu polany masłem lub masłem z tarą bułką.

Ja tej pewności nie mam, wiec po lekkim ochłodzeniu wyłuskuję go z osłonek, na patelni topię masło, lekko podsmażam bułkę (czasem dodaję posiekany czosnek - ale rzadko), przez chwilę podgrzewam, dodaję łuskany bób, krótko grzeję i natychmiast podaję. Jest bardzo smaczny.,

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy