Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Młody bób po polsku - z masłem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1533536" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px">Przepis zaczerpnęłam z &#8222;Kuchni SIS&#8221; pana Białczyńskiego. Zmieniłam nieco tytuł i wykonanie, bo nigdy nie jestem pewna, czy kupiony właśnie bób jest naprawdę młody. Zamknięty w foliowych torbach kryje różne niespodzianki. Podczas przygotowywania potrawy pomijam więc &#8222;młody&#8221;:, traktując warzywo po prostu jako bób. Przysparza to nieco więcej pracy, ale zapewnia lepszy efekt wizualny i smakowy.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>Potrzebujemy</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>- 50 dkg bobu (jeśli nie łuskany to jeszcze połowę więcej)</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>-3 łyżki masła</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>-sól, pieprz</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>- 2 łyżki drobno tartej bułki </strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>- 1 ząbek czosnku (można opuścić)</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>Bób albo kupujemy w strączkach i łuskamy, albo już wyłuskany, sprzedawany zazwyczaj w foliowych torebkach, Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli jest bardzo młody i mamy co do tego pewność, podajemy zaraz po ugotowaniu polany masłem lub masłem z tarą bułką.</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"> </span></span><span style="font-family: 'Garamond'"><span style="font-size: 26px"><strong>Ja tej pewności nie mam, wiec po lekkim ochłodzeniu wyłuskuję go z osłonek, na patelni topię masło, lekko podsmażam bułkę (czasem dodaję posiekany czosnek - ale rzadko), przez chwilę podgrzewam, dodaję łuskany bób, krótko grzeję i natychmiast podaję. Jest bardzo smaczny.,</strong></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1533536, member: 10341"] [FONT=Garamond][SIZE=8]Przepis zaczerpnęłam z „Kuchni SIS” pana Białczyńskiego. Zmieniłam nieco tytuł i wykonanie, bo nigdy nie jestem pewna, czy kupiony właśnie bób jest naprawdę młody. Zamknięty w foliowych torbach kryje różne niespodzianki. Podczas przygotowywania potrawy pomijam więc „młody”:, traktując warzywo po prostu jako bób. Przysparza to nieco więcej pracy, ale zapewnia lepszy efekt wizualny i smakowy.[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]Potrzebujemy[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]- 50 dkg bobu (jeśli nie łuskany to jeszcze połowę więcej)[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]-3 łyżki masła[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]-sól, pieprz[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]- 2 łyżki drobno tartej bułki [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]- 1 ząbek czosnku (można opuścić)[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]Bób albo kupujemy w strączkach i łuskamy, albo już wyłuskany, sprzedawany zazwyczaj w foliowych torebkach, Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli jest bardzo młody i mamy co do tego pewność, podajemy zaraz po ugotowaniu polany masłem lub masłem z tarą bułką.[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Garamond][SIZE=8] [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][FONT=Garamond][SIZE=8][B]Ja tej pewności nie mam, wiec po lekkim ochłodzeniu wyłuskuję go z osłonek, na patelni topię masło, lekko podsmażam bułkę (czasem dodaję posiekany czosnek - ale rzadko), przez chwilę podgrzewam, dodaję łuskany bób, krótko grzeję i natychmiast podaję. Jest bardzo smaczny.,[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE][size=3][/size] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Młody bób po polsku - z masłem
Bottom