Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mocno popieprzony kurczak klonowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 831113" data-attributes="member: 59"><p>Przepis z magazynu Chatelaine - wydanie bodajze grudniowe. Kto lubi na slodko temu sie spodoba. </p><p></p><p>[ATTACH=full]40046[/ATTACH]</p><p></p><p>Oryginal dusi tego kuraka w rosole, ja jak zwykle rzucilam kurakiem w piekarnik. </p><p>Bywa, ze rzucam z wieksza jeszcze werwa i ochota na grila, ale nie czas jeszcze, musialabym brodzic w sniegu po kolana, zeby do grila sie dostac. </p><p></p><p>4 piersi</p><p>1-2 lyzki oliwy</p><p>1 lyzeczka rozmarynu</p><p>1/2 lyzeczki grubo mielonego pieprzu*</p><p>2 lyzki syropu klonowego</p><p>chlapka soku z cytryny (okolo 1-1/2 lyzeczki) dla zlamania smaku i lepszego skruszenia miesa </p><p>sol (lepsza bedzie sol smakowa np. herbamare by Vogel, moze byc wegeta jak ktos uzywa, albo mieszanka soli selerowa z porowa) </p><p></p><p>Przy okazji dywagacji o soli zdradzic moge sekret najlepszej soli na swiecie czyli sol Mike'a doskonala do frytek: do soli selerowej dodac nalezy koriander. Nie doskonala a bosssska. Niestety proporcji na smierc zapomnialam. </p><p></p><p>Kuraka polozyc w brytfance posolic, popieprzyc, posypac roztartym drobno rozmarynem. Mokre zmieszac, polac i marynowac min. godzine. </p><p>Piec w temp. 175C, ale nie zwrocilam uwagi ile. 30min? Wieprzowine i drob piecze sie do czasu, kiedy z miesa naklutego widelcem i przyduszonego wyplywa bezbarwny sos. Jak jest krwisty znaczy, ze trza jeszcze troche poczekac. </p><p></p><p>recenzje: </p><p>Wyobrazam sobie bazujac na przeszlych doswiadczeniach, ze jest pikantny od rozmarynu i pieprzny. </p><p>Maz powiedzial: ostry, ale dzieci zjadly z ochota.</p><p>Nie zostalo sladu, okruszka, cienia, zapachu. Nawet brytfanka umyta wiec zdjecia nastepnym razem. </p><p></p><p>PS</p><p>jak ktos bez piekarnika moge znalezc jak sie dusi. </p><p></p><p>* zamiast 1/2 lyzeczki pieprzu mielonego mozna utluc 1 lyzeczke calych ziaren.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 831113, member: 59"] Przepis z magazynu Chatelaine - wydanie bodajze grudniowe. Kto lubi na slodko temu sie spodoba. [ATTACH=full]40046[/ATTACH] Oryginal dusi tego kuraka w rosole, ja jak zwykle rzucilam kurakiem w piekarnik. Bywa, ze rzucam z wieksza jeszcze werwa i ochota na grila, ale nie czas jeszcze, musialabym brodzic w sniegu po kolana, zeby do grila sie dostac. 4 piersi 1-2 lyzki oliwy 1 lyzeczka rozmarynu 1/2 lyzeczki grubo mielonego pieprzu* 2 lyzki syropu klonowego chlapka soku z cytryny (okolo 1-1/2 lyzeczki) dla zlamania smaku i lepszego skruszenia miesa sol (lepsza bedzie sol smakowa np. herbamare by Vogel, moze byc wegeta jak ktos uzywa, albo mieszanka soli selerowa z porowa) Przy okazji dywagacji o soli zdradzic moge sekret najlepszej soli na swiecie czyli sol Mike'a doskonala do frytek: do soli selerowej dodac nalezy koriander. Nie doskonala a bosssska. Niestety proporcji na smierc zapomnialam. Kuraka polozyc w brytfance posolic, popieprzyc, posypac roztartym drobno rozmarynem. Mokre zmieszac, polac i marynowac min. godzine. Piec w temp. 175C, ale nie zwrocilam uwagi ile. 30min? Wieprzowine i drob piecze sie do czasu, kiedy z miesa naklutego widelcem i przyduszonego wyplywa bezbarwny sos. Jak jest krwisty znaczy, ze trza jeszcze troche poczekac. recenzje: Wyobrazam sobie bazujac na przeszlych doswiadczeniach, ze jest pikantny od rozmarynu i pieprzny. Maz powiedzial: ostry, ale dzieci zjadly z ochota. Nie zostalo sladu, okruszka, cienia, zapachu. Nawet brytfanka umyta wiec zdjecia nastepnym razem. PS jak ktos bez piekarnika moge znalezc jak sie dusi. * zamiast 1/2 lyzeczki pieprzu mielonego mozna utluc 1 lyzeczke calych ziaren. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mocno popieprzony kurczak klonowy*
Top
Bottom