- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Najpierw zakwas: kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu =
zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek
wody+kubek mąki. Zamieszać.
Kolejnego dnia odlać z tego 250 ml na chleb, do którego dodać:
325 g mąki białej
70 g mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki miodu
175 ml wody
wyrobić ciasto, zostawić w cieple. To ciasto rośnie bardzo opornie, ale
jednak rośnie.
Następnie uformować bochenek (ja zrobiłam okrągły), posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać mąką i piec w temp. 220 st C przez ok. 40 minut.
Do piekarnika wstawiłam przed nagrzaniem naczynie z wodą.
Upiekłam pewnie ze 100 bochenków chleba, ale ten smakował mi chyba
najbardziej.
Smacznego,
Liska
zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek
wody+kubek mąki. Zamieszać.
Kolejnego dnia odlać z tego 250 ml na chleb, do którego dodać:
325 g mąki białej
70 g mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki miodu
175 ml wody
wyrobić ciasto, zostawić w cieple. To ciasto rośnie bardzo opornie, ale
jednak rośnie.
Następnie uformować bochenek (ja zrobiłam okrągły), posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać mąką i piec w temp. 220 st C przez ok. 40 minut.
Do piekarnika wstawiłam przed nagrzaniem naczynie z wodą.
Upiekłam pewnie ze 100 bochenków chleba, ale ten smakował mi chyba
najbardziej.
Smacznego,
Liska
