Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
mój chleb
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aleczka" data-source="post: 1082916" data-attributes="member: 26117"><p>Witam! Ja chleb piekę od wielu wielu lat i tylko z żytniej mąki. Rano robię rozczyn z zakwaski, którą zostawiam</p><p>z poprzedniego ciasta na chleb (po prostu wyczyszczenie miskę). Dodaję 1.5 litra ciepłej wody, 1/4 paczki drożdży,mąki tyle żeby wyszła nie za gęsta papka. Stoi w ciepłym miejscu do czasu aż opadnie,dodaję 1 łyżkę soli, mąki tle żeby nie było ciasto zbyt gęste. Po wyrośnięciu wkładam do blaszek (2 keksówki). Czekam aż wyrosnie i pózniej na 1 godz do piekarnika. Po wyjęciu smaruję wodą. Nakrywam lnianą ściereczką. Nigdy nie nakrywam chleba folią, ponieważ w środku robi się wilgotny (tzn lepki). Dodam ,że zakwaskę wkładam do woreczka foliowego i latem trzymam ją w lodówce.</p><p></p><p>Pozdrawiam!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aleczka, post: 1082916, member: 26117"] Witam! Ja chleb piekę od wielu wielu lat i tylko z żytniej mąki. Rano robię rozczyn z zakwaski, którą zostawiam z poprzedniego ciasta na chleb (po prostu wyczyszczenie miskę). Dodaję 1.5 litra ciepłej wody, 1/4 paczki drożdży,mąki tyle żeby wyszła nie za gęsta papka. Stoi w ciepłym miejscu do czasu aż opadnie,dodaję 1 łyżkę soli, mąki tle żeby nie było ciasto zbyt gęste. Po wyrośnięciu wkładam do blaszek (2 keksówki). Czekam aż wyrosnie i pózniej na 1 godz do piekarnika. Po wyjęciu smaruję wodą. Nakrywam lnianą ściereczką. Nigdy nie nakrywam chleba folią, ponieważ w środku robi się wilgotny (tzn lepki). Dodam ,że zakwaskę wkładam do woreczka foliowego i latem trzymam ją w lodówce. Pozdrawiam! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
mój chleb
Top
Bottom