Składniki dla 4 osób:
3 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
1 spora garść grzybków chińskich pokrojonych w paseczki
2 opakowanie paluszków krabowych (albo krewetki)
1 tacka kiełków mung
1 puszka pędów bambusa
1 puszka warzyw orientalnych
1,5 opakowania makaronu ryżowego – wstążki- zalać gorącą wodą i po paru minutach odcedzić
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
75 ml sosu ostrygowego
1 łyżeczka pasty tom yum
sok z 1 limonki lub trochę octu ryżowego
sól i tabasco ( lub ostra papryczka) do smaku
Wykonanie:
Na głębokiej patelni ( najlepszy pewnie wok, ale nie mam) rozgrzewam mocno oliwę, dodaję sezam, a następnie paprykę i grzybki (wcześniej namoczone). Smażę przez chwilę i następnie dokładam pokrojone na 3 paluszki krabowe, smażę. Następnie dodaję pozostałe składniki i smażę aż połączą się wszystkie smaki. Podane dzisiaj u mnie na obiad z kieliszkiem białego wytrawnego wina smakowało wyśmienicie.
POLECAM
3 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
1 spora garść grzybków chińskich pokrojonych w paseczki
2 opakowanie paluszków krabowych (albo krewetki)
1 tacka kiełków mung
1 puszka pędów bambusa
1 puszka warzyw orientalnych
1,5 opakowania makaronu ryżowego – wstążki- zalać gorącą wodą i po paru minutach odcedzić
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
75 ml sosu ostrygowego
1 łyżeczka pasty tom yum
sok z 1 limonki lub trochę octu ryżowego
sól i tabasco ( lub ostra papryczka) do smaku
Wykonanie:
Na głębokiej patelni ( najlepszy pewnie wok, ale nie mam) rozgrzewam mocno oliwę, dodaję sezam, a następnie paprykę i grzybki (wcześniej namoczone). Smażę przez chwilę i następnie dokładam pokrojone na 3 paluszki krabowe, smażę. Następnie dodaję pozostałe składniki i smażę aż połączą się wszystkie smaki. Podane dzisiaj u mnie na obiad z kieliszkiem białego wytrawnego wina smakowało wyśmienicie.

POLECAM