Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Mój pierwszy chleb
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 788008" data-attributes="member: 10341"><p>To był mój pierwszy w życiu chleb upieczony przeze mnie. Zakwas i instruktaż dostałam od mojej kuzynki. Przyznam, że ze strachem zabrałam się do pieczenia. Mój chleb był bogato &quot;instrumentowany&quot; ziarnami. Na drugi raz włożę ich trochę mniej. Zdjęcie tylko całego bochenka, bo nie mam aparatu, a ktoś, kto się akurat trafił z aparatem, nie mógł czekać, aż chleb wystygnie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36024[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg mąki pszennej</p><p>25 dkg mąki żytniej razowej</p><p>po pół szklanki: płatków owsianych, otrębów, ziaren słonecznika, siemienia, sezamu</p><p>2,5 łyżeczki soli</p><p>0,75 l ciepłej wody</p><p>zaczyn</p><p></p><p>Mąkę i wszystkie suche dodatki wymieszałam, dodałam rozcieńczony zaczyn, wyrobiłam ciasto. Foremkę o rozmiarach 32 x 14 cm wyłożyłam alufolią oraz papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do formy, przykryłam i odstawiłam na 9 godzin Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam siemieniem oraz sezamem. Piekłam około godziny w temperaturze 210 st. Zostawiłam w piekarniku jeszcze na 5 - 10 minut. Cały chleb to dla mnie za dużo, a nie mam zamrażarki, więc więcej rozdałam niz zjadłam sama. Trzeba przyznać, że był dobry ten mój pierwszy chleb.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 788008, member: 10341"] To był mój pierwszy w życiu chleb upieczony przeze mnie. Zakwas i instruktaż dostałam od mojej kuzynki. Przyznam, że ze strachem zabrałam się do pieczenia. Mój chleb był bogato "instrumentowany" ziarnami. Na drugi raz włożę ich trochę mniej. Zdjęcie tylko całego bochenka, bo nie mam aparatu, a ktoś, kto się akurat trafił z aparatem, nie mógł czekać, aż chleb wystygnie. [ATTACH=full]36024[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 50 dkg mąki pszennej 25 dkg mąki żytniej razowej po pół szklanki: płatków owsianych, otrębów, ziaren słonecznika, siemienia, sezamu 2,5 łyżeczki soli 0,75 l ciepłej wody zaczyn Mąkę i wszystkie suche dodatki wymieszałam, dodałam rozcieńczony zaczyn, wyrobiłam ciasto. Foremkę o rozmiarach 32 x 14 cm wyłożyłam alufolią oraz papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do formy, przykryłam i odstawiłam na 9 godzin Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam siemieniem oraz sezamem. Piekłam około godziny w temperaturze 210 st. Zostawiłam w piekarniku jeszcze na 5 - 10 minut. Cały chleb to dla mnie za dużo, a nie mam zamrażarki, więc więcej rozdałam niz zjadłam sama. Trzeba przyznać, że był dobry ten mój pierwszy chleb. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Mój pierwszy chleb
Top
Bottom