- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Przepis wykorzystywany w mojej rodzinie od lat, babcia tak piekła, mama, a teraz ja
chociaż pewnie nie jest specjalnie oryginalny.
1/2 kg mąki
18 dag masła (ok. 3/4 kostki)
6 płaskich łyżek cukru
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Nadzienie:
3/4 kg jabłek (może być trochę więcej jak ktoś bardzo lubi)
cukier, cynamon
Mąkę siekamy razem z masłem, a następnie mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie w mieszaninie robimy dołek i wbijamy do niego jajka. Całość dokładnie wyrabiamy dodając w czasie wyrabiania śmietanę. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 40 minut. W tym czasie obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych jabłka, po czym ścieramy je na tarce. Dodajemy do jabłek cukier i cynamon i dokładnie mieszamy (ilość cukru i cynamonu wg własnego smaku, u mnie dodaje się go na oko). Ze schłodzonego ciasto oddzielamy 1/3. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki (wykładamy spód oraz boki foremki). Następnie widelcem nakłuwamy ciasto, po czym na ciasto wykładamy jabłka z cukrem i cynamonem. 1/3 ciasta ścieramy na tarce (lub skubiemy na drobne kawałki) i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.
Czasem do nadzienia poza cukrem i cynamonem dodajemy goździki


1/2 kg mąki
18 dag masła (ok. 3/4 kostki)
6 płaskich łyżek cukru
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Nadzienie:
3/4 kg jabłek (może być trochę więcej jak ktoś bardzo lubi)
cukier, cynamon
Mąkę siekamy razem z masłem, a następnie mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie w mieszaninie robimy dołek i wbijamy do niego jajka. Całość dokładnie wyrabiamy dodając w czasie wyrabiania śmietanę. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 40 minut. W tym czasie obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych jabłka, po czym ścieramy je na tarce. Dodajemy do jabłek cukier i cynamon i dokładnie mieszamy (ilość cukru i cynamonu wg własnego smaku, u mnie dodaje się go na oko). Ze schłodzonego ciasto oddzielamy 1/3. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki (wykładamy spód oraz boki foremki). Następnie widelcem nakłuwamy ciasto, po czym na ciasto wykładamy jabłka z cukrem i cynamonem. 1/3 ciasta ścieramy na tarce (lub skubiemy na drobne kawałki) i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.
Czasem do nadzienia poza cukrem i cynamonem dodajemy goździki


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: