Moja zupa cebulowa

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Nie wiem, czy tak powinna smakować klasyczna cebulowa, bo tą wymyśliłam sama, ale nam bardzo smakuje, więc może i wam się spodoba
icon_wink.gif

Właściwie powinna się chyba cebulowo-ziemniaczana nazywać...? Albo cebulowo-ziemniaczano-czosnkowa? :D

Składniki:
garść cebuli (dużo, ja biorę około 6 dużych cebul)
6 ziemniaków
główka czosnku (mogą być dwie, jeśli ktoś lubi)
duży serek topiony
sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek, masło

W garnku rozpuścić dwie łyżki masła i trochę oliwki. Czosnek pokroić w plasterki (koniecznie w plasterki, nie zmiażdżony), wrzucić do masła i podsmażyć. W międzyczasie pokroić cebulę w krążki i dorzucić do masła. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
Dusić, aż wszystko zmięknie. Można dodać masła, jeśli jest za mało.
Kiedy cebula i ziemniaki będą już miękkie, zalać rosołem lub bulionem, dodać vegetę. Dodać serek topiony i poczekać, aż się rozpuści. Następnie zmiksować. Zupa powinna być dość gęsta, ale nie tak, jak krem.
Doprawić odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem, ewentualnie solą, jeśli potrzeba.
Podawać z groszkiem ptysiowym, opcjonalnie posypać startym serem żółtym (my jemy zamiennie).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy