Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mojardara / mujaddara
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1589101" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Persiana&quot; Sabriny Ghayour.</p><p></p><p>Na 6-8 porcji:</p><p></p><p>4 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki</p><p>275 g zielonej soczewicy</p><p>1 łyżka kuminu w ziarnach</p><p>300 g ryżu basmati</p><p>1 łyżeczka mielonej kolendry</p><p>2 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>2 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>1,5 łyżeczki kurkumy</p><p>sól morska</p><p>525 ml wody</p><p>olej do smażenia cebuli (w przepisie aż 400 ml, mnie wyszło mniej, mimo smażenia w głębokim tłuszczu)</p><p>* ewentualnie garść rodzynek</p><p></p><p>Cebulę smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Ma być złotobrązowa i chrupiąca. Usmażoną osączyć na ręczniku kuchennym. Olej usunąć z naczynia do smażenia.</p><p>W dużym garnku zagotować wodę, wsypać soczewicę (ja ją wcześniej przepłukałam) i gotować ją przez jakieś 15 minut. Ma być miękka, ale nierozpadająca się. Odcedzić, przelać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. </p><p>Naczynie po smażeniu cebuli (ale już bez nadmiaru tłuszczu) postawić na średnim ogniu, czy co tam kto ma, wsypać ziarna kuminu i prażyć je przez minutę. Następnie dodać ryż, pozostałe przyprawy i sporo soli (na wyczucie, stosownie do ilości użytego ryżu). Do tego dorzucić ugotowaną soczewicę (jeśli robimy wersję z rodzynkami, to też je na tym etapie dodajemy) i wszystko dokładnie wymieszać. Dolać wody, jeszcze raz zamieszać, przykryć, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia, ale trzymać pod przykryciem przez kolejne 10 minut.</p><p>Po tym czasie porozdzielać widelcem ziarna i wmieszać 3/4 cebuli. Resztą cebuli ozdabiamy danie na talerzu.</p><p></p><p></p><p>Dodam jeszcze, że jak spróbowałam tego na ciepło, to wydawało mi się, że przypraw jest za dużo, ale po kilku godzinach w lodówce było OK.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1589101, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "Persiana" Sabriny Ghayour. Na 6-8 porcji: 4 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki 275 g zielonej soczewicy 1 łyżka kuminu w ziarnach 300 g ryżu basmati 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki kurkumy sól morska 525 ml wody olej do smażenia cebuli (w przepisie aż 400 ml, mnie wyszło mniej, mimo smażenia w głębokim tłuszczu) * ewentualnie garść rodzynek Cebulę smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Ma być złotobrązowa i chrupiąca. Usmażoną osączyć na ręczniku kuchennym. Olej usunąć z naczynia do smażenia. W dużym garnku zagotować wodę, wsypać soczewicę (ja ją wcześniej przepłukałam) i gotować ją przez jakieś 15 minut. Ma być miękka, ale nierozpadająca się. Odcedzić, przelać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Naczynie po smażeniu cebuli (ale już bez nadmiaru tłuszczu) postawić na średnim ogniu, czy co tam kto ma, wsypać ziarna kuminu i prażyć je przez minutę. Następnie dodać ryż, pozostałe przyprawy i sporo soli (na wyczucie, stosownie do ilości użytego ryżu). Do tego dorzucić ugotowaną soczewicę (jeśli robimy wersję z rodzynkami, to też je na tym etapie dodajemy) i wszystko dokładnie wymieszać. Dolać wody, jeszcze raz zamieszać, przykryć, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia, ale trzymać pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie porozdzielać widelcem ziarna i wmieszać 3/4 cebuli. Resztą cebuli ozdabiamy danie na talerzu. Dodam jeszcze, że jak spróbowałam tego na ciepło, to wydawało mi się, że przypraw jest za dużo, ale po kilku godzinach w lodówce było OK. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mojardara / mujaddara
Bottom