Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
MOJE CIASTO ORZECHOWE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="edyta4" data-source="post: 647565" data-attributes="member: 6860"><p>Wstawiam tutaj przepis na mojego &quot;orzechowca&quot; - sprawdziłam kilka przepisów (fineski, Malinny, owieczki, kermidta, Gusi) na orzechowce, ale bardzo różnią się od mojego, więc wpisuję swój przepis jako odrębny post. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kobiecej gazetce i trochę go zmodyfikowałam.</p><p></p><p>Biszkopt:</p><p></p><p>7 białek ubić, dodać 7 łyżek cukru, 7 żółtek - ubić mikserem.</p><p>5 łyżek mąki + 2 łyżki kakao + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia delikatnie wymieszać z masą jajeczną. </p><p>Piec ok.20min. Temp. 180 - 200°C. Po wystudzeniu przekroić na pół.</p><p></p><p>ORZECHOWE ciasto:</p><p></p><p>5 białek ubić, dodać 5 łyżek cukru - ubić mikserem. </p><p>1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki kartoflanej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 25dag orzechów drobno posiekanych - wszystko delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami. </p><p>Piec ok.45-50min. Temp. 180 - 200°C.</p><p></p><p>Masa:</p><p>5 żółtek + 5 łyżek cukru + budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki kartoflanej + 2 szkl. mleka - ugotować z tego budyń. Utrzeć kostkę Kasi, dodać wystudzony budyń, 1,5 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody (zimne). </p><p></p><p>Przekładanie ciasta:</p><p>- połowa biszkoptu,</p><p>- połowa kremu,</p><p>- warstwa orzechowa,</p><p>- druga połowa kremu,</p><p>- druga połowa biszkoptu,</p><p>- polewa</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="edyta4, post: 647565, member: 6860"] Wstawiam tutaj przepis na mojego "orzechowca" - sprawdziłam kilka przepisów (fineski, Malinny, owieczki, kermidta, Gusi) na orzechowce, ale bardzo różnią się od mojego, więc wpisuję swój przepis jako odrębny post. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kobiecej gazetce i trochę go zmodyfikowałam. Biszkopt: 7 białek ubić, dodać 7 łyżek cukru, 7 żółtek - ubić mikserem. 5 łyżek mąki + 2 łyżki kakao + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec ok.20min. Temp. 180 - 200°C. Po wystudzeniu przekroić na pół. ORZECHOWE ciasto: 5 białek ubić, dodać 5 łyżek cukru - ubić mikserem. 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki kartoflanej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 25dag orzechów drobno posiekanych - wszystko delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami. Piec ok.45-50min. Temp. 180 - 200°C. Masa: 5 żółtek + 5 łyżek cukru + budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki kartoflanej + 2 szkl. mleka - ugotować z tego budyń. Utrzeć kostkę Kasi, dodać wystudzony budyń, 1,5 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w małej ilości wody (zimne). Przekładanie ciasta: - połowa biszkoptu, - połowa kremu, - warstwa orzechowa, - druga połowa kremu, - druga połowa biszkoptu, - polewa [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
MOJE CIASTO ORZECHOWE
Top
Bottom