Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Moje pierwsze pączki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 1621656" data-attributes="member: 708"><p>Przepis z biedronkowych Domowych wypieków (przepisy autorstwa B. Suligi i B. Woźniak) z małymi zmianami. Polecam, jeśli mi się udały, to każdy może je zrobić. Puchate i pyszne.</p><p></p><p>2,5 dag drożdży ? rozkruszyć</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 szklanka mleka ? letniego</p><p></p><p>Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia ? 10-15 minut. Dodać</p><p></p><p>3 szklanki mąki ? bez 1 łyżki</p><p>4 żółtka</p><p>1 jajko</p><p>wanilia lub inny zapach - dałam łyżkę wody różanej</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Wyrabiać ok 10 minut, dodać</p><p></p><p>10 dag masła ? roztopione, ostudzone</p><p></p><p>Wyrabiać aż zacznie odchodzić od miski - ok 20 minut. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość ? 30 minut. </p><p></p><p>Odrywać kawałki, formować placuszki, nadziewać łyżeczką słodkości. Formować kule, wyrastać 20 minut. </p><p>Smażyć na głębokim tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączyć, posypać pudrem lub polać lukrem</p><p></p><p>Formowałam natłuszczonymi dłońmi. nie musiałam podsypywać mąką. Do ostatniego wyrastania położyłam je na papierze do pieczenia. Leciutko się przykleiły. Następnym razem lekko go natłuszczę. Zrobiłam 15 pączków z tej porcji - wyszły olbrzymie, bo rosną jeszcze w tłuszczu. Tak po 12-13 cm średnicy. Dlatego radzę robić 20-25 sztuk.</p><p>Nadziałam marmoladą utartą z łyżką wody różanej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 1621656, member: 708"] Przepis z biedronkowych Domowych wypieków (przepisy autorstwa B. Suligi i B. Woźniak) z małymi zmianami. Polecam, jeśli mi się udały, to każdy może je zrobić. Puchate i pyszne. 2,5 dag drożdży ? rozkruszyć 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka ? letniego Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia ? 10-15 minut. Dodać 3 szklanki mąki ? bez 1 łyżki 4 żółtka 1 jajko wanilia lub inny zapach - dałam łyżkę wody różanej szczypta soli Wyrabiać ok 10 minut, dodać 10 dag masła ? roztopione, ostudzone Wyrabiać aż zacznie odchodzić od miski - ok 20 minut. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość ? 30 minut. Odrywać kawałki, formować placuszki, nadziewać łyżeczką słodkości. Formować kule, wyrastać 20 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączyć, posypać pudrem lub polać lukrem Formowałam natłuszczonymi dłońmi. nie musiałam podsypywać mąką. Do ostatniego wyrastania położyłam je na papierze do pieczenia. Leciutko się przykleiły. Następnym razem lekko go natłuszczę. Zrobiłam 15 pączków z tej porcji - wyszły olbrzymie, bo rosną jeszcze w tłuszczu. Tak po 12-13 cm średnicy. Dlatego radzę robić 20-25 sztuk. Nadziałam marmoladą utartą z łyżką wody różanej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Moje pierwsze pączki
Top
Bottom