Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Moje przepyszne ciasto ;)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bubble" data-source="post: 402799" data-attributes="member: 2756"><p>Ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, ponieważ wszystkie składniki mieszczą się w tej samej misce. Można nadać mu smak cytrynowy, pomarańczowy lub czekoladowy. Ja robię czekoladowe i jest boskie. Takie ciasto - torcik. Bardzo subtelne, delikatne, a co najważniejsze...SMAKOWITE! </p><p></p><p>Przygotuj:</p><p>115 g masła roślinnego</p><p>2 duże jajka</p><p>115 g samorosnącej mąki (ja dałam 115 g mąki pszennej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia)</p><p>115 g cukru</p><p>2-3 krople esencji waniliowej</p><p>szczyptę soli</p><p>1 łyżeczkę proszku do pieczenia</p><p>30 g przesianego przez sito kakao</p><p>około 200 g marmolady (dałam wieloowocową)</p><p></p><p>Na polewę:</p><p>100 g mlecznej czekolady - polecam Goplanę - palce lizać!</p><p>2 łyżki stołowę kwaśnej śmietany </p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>1. Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski</p><p>2. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką, następnie ubijaj ciasto z całej siły przez około 2 minuty</p><p>3. Ciasto powinno odpadać od łyżki. Jeśli jest zbyt sztywne, dolej dwie łyżeczki wody i znowu ubijaj</p><p>4. Podziel ciasto na dwie części i umieść je w wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych pergaminem brytfankach (powinny być średnicy 18 cm, ja miałam większą - 25 cm i dlatego wyszły mi płaskie ciasta - co nie miało wpływu na smak, mmm...) Piecz ok. 30 minut (z powodu większych foremek ja piekłam 20 minut)</p><p>5. Upieczone ciasto odwróć wierzchem na dół i usuń pergamin.</p><p>6. Połam czekoladę do małej miseczki, dodaj kwaśną śmietanę i rozpuść całość w kąpieli wodnej.</p><p>7. Kiedy ciasta ostygną odwróć jedno z nich wierzchem na dół i posmaruj górę marmoladą, przykryj drugim spodem i posmaruj górę czekoladą.</p><p></p><p>Sposób dekoracji (jeden z wielu):</p><p> Dropsy z białej czekolady poukładaj wokół przegu ciasta, połóż trzy glazurowane czereśnie (środki kwiatków), a do płatków kwiatów użyj płatków migdałowych. Całośc tworzy fajny kontrast</p><p></p><p>Mam kilka innych sposobów dekoracji - smacznych i zarazem efektownych. Jeśli któś będzie zainteresowany - proszę dać znać.</p><p>Znowu zdaję się na Wasz zapał, bo ja nie posiadam aparatu, więc jeśli chcecie zdjęcie to... zróbcie ciasto i pochwalcie się!</p><p></p><p>Polecam i smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bubble, post: 402799, member: 2756"] Ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, ponieważ wszystkie składniki mieszczą się w tej samej misce. Można nadać mu smak cytrynowy, pomarańczowy lub czekoladowy. Ja robię czekoladowe i jest boskie. Takie ciasto - torcik. Bardzo subtelne, delikatne, a co najważniejsze...SMAKOWITE! Przygotuj: 115 g masła roślinnego 2 duże jajka 115 g samorosnącej mąki (ja dałam 115 g mąki pszennej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia) 115 g cukru 2-3 krople esencji waniliowej szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 30 g przesianego przez sito kakao około 200 g marmolady (dałam wieloowocową) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady - polecam Goplanę - palce lizać! 2 łyżki stołowę kwaśnej śmietany Wykonanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski 2. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką, następnie ubijaj ciasto z całej siły przez około 2 minuty 3. Ciasto powinno odpadać od łyżki. Jeśli jest zbyt sztywne, dolej dwie łyżeczki wody i znowu ubijaj 4. Podziel ciasto na dwie części i umieść je w wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych pergaminem brytfankach (powinny być średnicy 18 cm, ja miałam większą - 25 cm i dlatego wyszły mi płaskie ciasta - co nie miało wpływu na smak, mmm...) Piecz ok. 30 minut (z powodu większych foremek ja piekłam 20 minut) 5. Upieczone ciasto odwróć wierzchem na dół i usuń pergamin. 6. Połam czekoladę do małej miseczki, dodaj kwaśną śmietanę i rozpuść całość w kąpieli wodnej. 7. Kiedy ciasta ostygną odwróć jedno z nich wierzchem na dół i posmaruj górę marmoladą, przykryj drugim spodem i posmaruj górę czekoladą. Sposób dekoracji (jeden z wielu): Dropsy z białej czekolady poukładaj wokół przegu ciasta, połóż trzy glazurowane czereśnie (środki kwiatków), a do płatków kwiatów użyj płatków migdałowych. Całośc tworzy fajny kontrast Mam kilka innych sposobów dekoracji - smacznych i zarazem efektownych. Jeśli któś będzie zainteresowany - proszę dać znać. Znowu zdaję się na Wasz zapał, bo ja nie posiadam aparatu, więc jeśli chcecie zdjęcie to... zróbcie ciasto i pochwalcie się! Polecam i smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Moje przepyszne ciasto ;)
Bottom