Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Moje wielkanocne baranki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 849164" data-attributes="member: 15338"><p>jajka - 2 szt,</p><p></p><p> mąka pszenna - 2 łyżki,</p><p></p><p> cukier kryształ - 2 łyżki,</p><p></p><p> sól - odrobina,</p><p></p><p> masło 1 płaska łyżeczka,</p><p></p><p>do zrobienia oczu:</p><p> - 2 goździki,</p><p>do foremki:</p><p> - tłuszcz.</p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić .</p><p> Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.</p><p> Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić.</p><p> Piekarnik nastawić na 180 stopni C.</p><p> Jaja wybić osobno na talerzyk , wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier.</p><p> Miksować aż do uzyskania puszystej masy.</p><p> Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać.</p><p> Ciasto biszkoptowe przelać do foremki.</p><p> Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.</p><p> Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką.</p><p> Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka.</p><p> W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy).</p><p> Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]40949[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]40950[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]40952[/ATTACH]</p><p></p><p>Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny, lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe.</p><p> Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 849164, member: 15338"] jajka - 2 szt, mąka pszenna - 2 łyżki, cukier kryształ - 2 łyżki, sól - odrobina, masło 1 płaska łyżeczka, do zrobienia oczu: - 2 goździki, do foremki: - tłuszcz. Masło rozpuścić . Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jaja wybić osobno na talerzyk , wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier. Miksować aż do uzyskania puszystej masy. Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką. Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka. W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy). Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu. [ATTACH=full]40949[/ATTACH] [ATTACH=full]40950[/ATTACH] [ATTACH=full]40952[/ATTACH] Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny, lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe. Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Moje wielkanocne baranki
Top
Bottom