Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
moje ziemniaki puree*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 1238296" data-attributes="member: 90"><p>często robię je wówczas, kiedy ziemniaki mam niezbyt smacznej odmiany, albo żeby uszlachetnić &quot;wczorajsze&quot;</p><p></p><p>jak zwykle na oko robię, ale mniej więcej na <strong>1kg ziemniaków </strong>:</p><p></p><p><strong>2 łyżki masła</strong></p><p><strong>parę łyżek mleka albo słodkiej śmietanki</strong>-ilość zależy od ziemniaków, (jak bardziej mączyste,suche to idzie więcej) tak aby uzyskać konsystencję jaka komu odpowiada.</p><p><strong>sól</strong></p><p>ew. koperek</p><p></p><p>ziemkniaki ugotować w osolonej wodzie</p><p>odcedzić, lekko odparować i utłuc lub przecisnąć przez praskę ( ja często przeciskam dopiero póżniej wykładając bezpośrednio na półmisek-dekoracyjnie wówczas wygląda)</p><p>dodać masło i mleko lub śmietankę jednocześnie dokładnie ucierając na pulchną masę.</p><p>na koniec można dorzucić siekany koperek.</p><p></p><p>jeden ze sposobów w jaki podaję:</p><p></p><p>[ATTACH=full]70014[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 1238296, member: 90"] często robię je wówczas, kiedy ziemniaki mam niezbyt smacznej odmiany, albo żeby uszlachetnić "wczorajsze" jak zwykle na oko robię, ale mniej więcej na [B]1kg ziemniaków [/B]: [B]2 łyżki masła[/B] [B]parę łyżek mleka albo słodkiej śmietanki[/B]-ilość zależy od ziemniaków, (jak bardziej mączyste,suche to idzie więcej) tak aby uzyskać konsystencję jaka komu odpowiada. [B]sól[/B] ew. koperek ziemkniaki ugotować w osolonej wodzie odcedzić, lekko odparować i utłuc lub przecisnąć przez praskę ( ja często przeciskam dopiero póżniej wykładając bezpośrednio na półmisek-dekoracyjnie wówczas wygląda) dodać masło i mleko lub śmietankę jednocześnie dokładnie ucierając na pulchną masę. na koniec można dorzucić siekany koperek. jeden ze sposobów w jaki podaję: [ATTACH=full]70014[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
moje ziemniaki puree*
Top
Bottom