Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele w sosie własnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 879866" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w pisemku &quot;Moje gotowanie&quot;. Ponieważ dzisiaj cały dzień poświęciłam na różne prace kuchenne, na wieczór zrobiłam jeszcze te morele, bo nie wiedziałam do czego je zużyć. Za dużo zrobiłam zakupów. Ale ten przepis jest bardzo prosty i mam nadzieję smaczny. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg moreli</p><p></p><p>Tak, to wszystko. Oprócz tego trzeba naszykować kilka wyparzonych słoików i zabrać się do pracy. Morele myjemy i usuwamy pestki, starając się nie uszkodzić zbytnio owoców. Póżniej wkładamy je do dużego garnka, wlewamy 1/2 szklanki wody i podgrzewamy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy puszczą sok, nakładamy je do słoików. Pasteryzujemy 25 minut w temperaturze 90 st. Po pasteryzacji, jeszcze gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Moje właśnie stygną. Wyszły mi 3 słoiki po 300 ml i 2 małe, o pojemności około 150 - 200 ml. Próbowałam podczas duszenia i przyznam, że smak był doskonały, nawet bez użycia cukru, taki naturalny morelowy. Zużyję je na pewno do zimowych deserow.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 879866, member: 10341"] Przepis znalazłam w pisemku "Moje gotowanie". Ponieważ dzisiaj cały dzień poświęciłam na różne prace kuchenne, na wieczór zrobiłam jeszcze te morele, bo nie wiedziałam do czego je zużyć. Za dużo zrobiłam zakupów. Ale ten przepis jest bardzo prosty i mam nadzieję smaczny. [B]Składniki [/B]1 kg moreli Tak, to wszystko. Oprócz tego trzeba naszykować kilka wyparzonych słoików i zabrać się do pracy. Morele myjemy i usuwamy pestki, starając się nie uszkodzić zbytnio owoców. Póżniej wkładamy je do dużego garnka, wlewamy 1/2 szklanki wody i podgrzewamy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy puszczą sok, nakładamy je do słoików. Pasteryzujemy 25 minut w temperaturze 90 st. Po pasteryzacji, jeszcze gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Moje właśnie stygną. Wyszły mi 3 słoiki po 300 ml i 2 małe, o pojemności około 150 - 200 ml. Próbowałam podczas duszenia i przyznam, że smak był doskonały, nawet bez użycia cukru, taki naturalny morelowy. Zużyję je na pewno do zimowych deserow. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele w sosie własnym
Top
Bottom