Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele w sosie własnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 879933" data-attributes="member: 10341"><p>Witaj <strong>aga-a. </strong>Ja też nie jestem ekspertem od pasteryzowania. Ale posłużyłam się wytycznymi <strong>dziuni </strong>na ten temat w przepisach - kuchenne ABC - pasteryzacja przetworów w piekarniku i w garnku. Ja zrobiłam to &quot;na mokro&quot; w garnku, ponieważ zalecana temperatura wynosiła 90 st., a <strong>dziunia </strong>ustawia piekarnik na 130 st. Ponieważ było tego mało- 3 większe i 2 mniejsze słoiczki - to zmieściły mi się do największego garnka. Dobrze - zamieszczam zalecenia <strong>dziuni, </strong>a Ty wybierzesz sposób, który Ci bardziej odpowiada.</p><p>*********************************************************************</p><p>Sposób piekarnikowy wielokrotnie wypróbowałam i inaczej już nie pasteryzuję przetworów.</p><p></p><p>CYTAT Pasteryzowanie </p><p>Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury. </p><p></p><p>Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni. Można to robić na 2 sposoby - w piekarniku - i jest to metoda łatwiejsza i polecana przeze mnie, lub tradycyjnie &quot;na mokro&quot; - dużo przy niej zabawy i można się poparzyć. </p><p></p><p>Pasteryzacja &quot;na sucho&quot; w piekarniku: </p><p></p><p> 1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć, </p><p> 2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika, </p><p> 3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury, </p><p> 4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru. </p><p></p><p></p><p></p><p>Pasteryzacja &quot;na mokro&quot; krok po kroku: </p><p></p><p> 1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć, </p><p> 2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru, </p><p> 3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca, </p><p> 4. do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików, </p><p> 5. przykryj garnek i zacznij go podgrzewać, </p><p> 6. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis, </p><p> 7. po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia. </p><p></p><p></p><p>Aby mieć jeszcze większą pewność, ze przetwory będą trwałe, proces pasteryzacji można powtórzyć na drugi dzień.</p><p>**********************************************************************</p><p>Jeśli jeszcze będzie coś niejasne, to pisz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 879933, member: 10341"] Witaj [B]aga-a. [/B]Ja też nie jestem ekspertem od pasteryzowania. Ale posłużyłam się wytycznymi [B]dziuni [/B]na ten temat w przepisach - kuchenne ABC - pasteryzacja przetworów w piekarniku i w garnku. Ja zrobiłam to "na mokro" w garnku, ponieważ zalecana temperatura wynosiła 90 st., a [B]dziunia [/B]ustawia piekarnik na 130 st. Ponieważ było tego mało- 3 większe i 2 mniejsze słoiczki - to zmieściły mi się do największego garnka. Dobrze - zamieszczam zalecenia [B]dziuni, [/B]a Ty wybierzesz sposób, który Ci bardziej odpowiada. ********************************************************************* Sposób piekarnikowy wielokrotnie wypróbowałam i inaczej już nie pasteryzuję przetworów. CYTAT Pasteryzowanie Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury. Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni. Można to robić na 2 sposoby - w piekarniku - i jest to metoda łatwiejsza i polecana przeze mnie, lub tradycyjnie "na mokro" - dużo przy niej zabawy i można się poparzyć. Pasteryzacja "na sucho" w piekarniku: 1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć, 2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika, 3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury, 4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru. Pasteryzacja "na mokro" krok po kroku: 1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć, 2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru, 3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca, 4. do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików, 5. przykryj garnek i zacznij go podgrzewać, 6. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis, 7. po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia. Aby mieć jeszcze większą pewność, ze przetwory będą trwałe, proces pasteryzacji można powtórzyć na drugi dzień. ********************************************************************** Jeśli jeszcze będzie coś niejasne, to pisz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Morele w sosie własnym
Top
Bottom