Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Morszczuk w sosie musztardowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 832992" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia. Można tez wziąć do tego przepisu inną rybę morską lub słodkowodną o białym mięsie, np. pangę, dorsza itp.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>75 dkg filetów z morszczuka</p><p>1 łyżka białego octu winnego</p><p>mąka do obtaczania ryby</p><p>olej do smażenia ( ja biorę olej pół na pół z masłem)</p><p>1 łyżeczka przyprawy do ryb</p><p>sól, pieprz</p><p>do przybrania półplasterki cytryny, gałązki natki pietruszki</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>po 1 łyżce masła i mąki </p><p>1 żółtko</p><p>1 szklanka śmietany 12 % ( ja biorę 18%) </p><p>2 łyżki musztardy miodowej</p><p>3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu</p><p>1 łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Filety dzielimy na zgrabne porcje, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy octem, oprószmy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.</p><p>W tym czasie przygotowujemy sos. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, mieszając rozprowadzamy śmietaną i na maleńkim ogniu gotujemy 7 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaciągamy żółtkiem, dodajemy marynowany pieprz i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i na razie odstawiamy.</p><p>Rybę obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb i smażymy z obu stron na oleju. Podajemy z ziemniakami puree i surówką, a sos oddzielnie w sosjerce. Możemy też rozlać sos na talerze i ułożyć na nim rybę. Udekorować cytryną i zieloną pietruszką. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 832992, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia. Można tez wziąć do tego przepisu inną rybę morską lub słodkowodną o białym mięsie, np. pangę, dorsza itp. [B]Składniki[/B] 75 dkg filetów z morszczuka 1 łyżka białego octu winnego mąka do obtaczania ryby olej do smażenia ( ja biorę olej pół na pół z masłem) 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól, pieprz do przybrania półplasterki cytryny, gałązki natki pietruszki [B]Sos[/B] po 1 łyżce masła i mąki 1 żółtko 1 szklanka śmietany 12 % ( ja biorę 18%) 2 łyżki musztardy miodowej 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Filety dzielimy na zgrabne porcje, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy octem, oprószmy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, mieszając rozprowadzamy śmietaną i na maleńkim ogniu gotujemy 7 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaciągamy żółtkiem, dodajemy marynowany pieprz i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i na razie odstawiamy. Rybę obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb i smażymy z obu stron na oleju. Podajemy z ziemniakami puree i surówką, a sos oddzielnie w sosjerce. Możemy też rozlać sos na talerze i ułożyć na nim rybę. Udekorować cytryną i zieloną pietruszką. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Morszczuk w sosie musztardowym*
Bottom