Mortadela w ciescie

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
b53377d9e62b7230.jpg


Nie wszyscy lubia mortadele ale niektorzy jednak tak, ja jadlam pierwszy raz po dobrych kilku latach
icon_smile.gif


Skladniki;
Mortadela w wiekszym kawalku
2 jaja
1 szkl maki
1.5 szklanki wody
pieprz i sol
olej
pieczarki
ser zolty
maka

Mortadele pokroic na plastry grubosci ok 1 cm.
Make zmiksowac z woda i jajami, przyprawic sola i pieprzem. Ma powstac bardzo geste ciasto.
Pieczarki obrac, pokroic w plastry i obsmazyc. Ser zolty pokroic w plastry.
Plastry mortadeli obtoczyc w mace a nastepnie w ciescie i klasc na rozgrzany olej.
Smazyc na niewielkim ogniu. Gdy z jednej strony ciasto sie zrumieni odwrocic na druga, na wierzch nalozyc pieczarki i przykryc plastrem sera. Zdjac z patelni gdy ser sie stopi.
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Fajny pomysł,chociaż już kiedyś robiłam w samym cieście bez dodatków i moi panowie mimo,że lubią mortadelę ale na kanapce i to koniecznie z ogórkiem,to w takiej postaci nie bardzo chcieli jeść,ale te pieczarki i ser to i owszem,bo gdzie się da to dodaję ser i pieczarki bo oni uważają ,że bez tego nie ma jedzenia,do wypróbowania
mniam.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Ja kiedyś panierowałam mortadelę jak schabowe - jajko i bułka tarta. Nam smakowało
icon_smile.gif
Muszę spróbować wersji z pieczarkami i serem
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy