Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Moskiewska solanka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 829802" data-attributes="member: 12418"><p><strong>Moskiewska solanka</strong></p><p></p><p> Przepis z książeczki M.Iwaszkiewicz , S.Włodka &quot;Kuchnia rosyjska&quot; wyd.1976 r., rozdział &quot;Dania z jarzyn i owoców&quot;.</p><p>W tej książeczce nie używa się nazwy &quot;Soljanka&quot;</p><p>Pod nazwą potrawy jest uwaga: &quot;Danie to nadaje się jako przystawka na śniadanie podawane pomiędzy godziną 12 a 13&quot;.</p><p></p><p>W Festiwalu kuchni rosyjskiej została zakwalifikowana jednak do zup, więc tu zamieszczam przepis.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>- 1 kg kiszonej kapusty</p><p>- 1 kg różnych mięs pieczonych</p><p>- 10 dkg masła</p><p>- 1 łyżka mąki</p><p>- 1 cebula</p><p>- 2 ogórki kiszone</p><p>- 10 korniszonów</p><p>- 10 marynowanych grzybów ( najbardziej pasowały mi rydze)</p><p>- 10 oliwek (dodałam zielone, bez nadzienia)</p><p>- 10 trufli (nie dodałam)</p><p>- w dalszej części przepisu pojawiają się także kiełbaski, o których głucho w składnikach </p><p></p><p>- Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.</p><p>Tu moja kolejna uwaga: przepis mówi, że &quot;należy często mieszać, żeby się kapusta nie przypaliła&quot;.</p><p>Oczywiście, ze dodałam kilka łyżek gorącej wody, bo inaczej musiałabym tę kapustę mieszać bez przerwy całą godzinę.</p><p>Wiadomo, że co smażone na maśle, to bardzo lubi się przypalać.</p><p>- Zaprawić mąką, wymieszać.</p><p></p><p>- W żeliwnym garnku z przykrywką układać warstwami: kapustę, nieduże kawałki mięsa, przykryć warstwą kapusty.</p><p>Nie mam takiego garnka, więc użyłam naczynia żaroodpornego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39117[/ATTACH]</p><p></p><p>- Na kapustę wyłożyć drobno pokrojone ogórki, korniszony, grzybki, oliwki, trufle, kawałki kiełbasy lub małe kiełbaski.</p><p>- Polać sosem z pieczonego mięsa, przykryć i wstawić do pieca na ok. 30 minut.</p><p>- Nie jest podana temperatura - ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut.</p><p>- Podawać w tym samym rondlu. Danie powinno być gęste.</p><p></p><p>Zrobiłam dokładnie według przepisu, ale następnym razem wprowadziłabym takie zmiany:</p><p>- zamiast trufli użyć suszonych grzybów leśnych (wcześniej ugotowanych)</p><p>- dodać kiełbasę wcześniej podsmażoną na rumiano.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39118[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 829802, member: 12418"] [B]Moskiewska solanka[/B] Przepis z książeczki M.Iwaszkiewicz , S.Włodka "Kuchnia rosyjska" wyd.1976 r., rozdział "Dania z jarzyn i owoców". W tej książeczce nie używa się nazwy "Soljanka" Pod nazwą potrawy jest uwaga: "Danie to nadaje się jako przystawka na śniadanie podawane pomiędzy godziną 12 a 13". W Festiwalu kuchni rosyjskiej została zakwalifikowana jednak do zup, więc tu zamieszczam przepis. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg różnych mięs pieczonych - 10 dkg masła - 1 łyżka mąki - 1 cebula - 2 ogórki kiszone - 10 korniszonów - 10 marynowanych grzybów ( najbardziej pasowały mi rydze) - 10 oliwek (dodałam zielone, bez nadzienia) - 10 trufli (nie dodałam) - w dalszej części przepisu pojawiają się także kiełbaski, o których głucho w składnikach - Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Tu moja kolejna uwaga: przepis mówi, że "należy często mieszać, żeby się kapusta nie przypaliła". Oczywiście, ze dodałam kilka łyżek gorącej wody, bo inaczej musiałabym tę kapustę mieszać bez przerwy całą godzinę. Wiadomo, że co smażone na maśle, to bardzo lubi się przypalać. - Zaprawić mąką, wymieszać. - W żeliwnym garnku z przykrywką układać warstwami: kapustę, nieduże kawałki mięsa, przykryć warstwą kapusty. Nie mam takiego garnka, więc użyłam naczynia żaroodpornego. [ATTACH=full]39117[/ATTACH] - Na kapustę wyłożyć drobno pokrojone ogórki, korniszony, grzybki, oliwki, trufle, kawałki kiełbasy lub małe kiełbaski. - Polać sosem z pieczonego mięsa, przykryć i wstawić do pieca na ok. 30 minut. - Nie jest podana temperatura - ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. - Podawać w tym samym rondlu. Danie powinno być gęste. Zrobiłam dokładnie według przepisu, ale następnym razem wprowadziłabym takie zmiany: - zamiast trufli użyć suszonych grzybów leśnych (wcześniej ugotowanych) - dodać kiełbasę wcześniej podsmażoną na rumiano. [ATTACH=full]39118[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Moskiewska solanka
Top
Bottom