Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Moskiewskie ziemniaki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 798636" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis stary, jak zwykle moje przepisy z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Może być daniem postnym albo przystawką - co kto woli.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg niezbyt dużych, możliwie jednakowej wielkości ziemniaków</p><p>tłuszcz do smarowania blachy</p><p>1 łyżeczka najdrobniej usiekanej cebuli</p><p>2 łyżki gęstej (22%) kwaśnej śmietany</p><p>5 dkg czerwonego kawioru</p><p>kilka łyżek roztopionego masła</p><p></p><p></p><p></p><p>Ziemniaki myjemy dobrze pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Układamy na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w gorącym piekarniku (180 - 190 st.) przez godzinę. Z gorących jeszcze ścinamy wierzchy i ostrożnie wydrążamy ostro zakończoną łyżeczką. Do wydrążeń wlewamy nieco roztopionego masła.</p><p>Uzyskane z wydrążeń kawałeczki ziemniaków przecieramy przez sitko i mieszamy z cebulą, śmietaną i kawiorem. Masę tę nakładamy do gorących wydrążonych ziemniaków i natychmiast podajemy. Proste i wykwintne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 798636, member: 10341"] Przepis stary, jak zwykle moje przepisy z miesięcznika "Ty i Ja". Może być daniem postnym albo przystawką - co kto woli. [B]Składniki [/B]1 kg niezbyt dużych, możliwie jednakowej wielkości ziemniaków tłuszcz do smarowania blachy 1 łyżeczka najdrobniej usiekanej cebuli 2 łyżki gęstej (22%) kwaśnej śmietany 5 dkg czerwonego kawioru kilka łyżek roztopionego masła Ziemniaki myjemy dobrze pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Układamy na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w gorącym piekarniku (180 - 190 st.) przez godzinę. Z gorących jeszcze ścinamy wierzchy i ostrożnie wydrążamy ostro zakończoną łyżeczką. Do wydrążeń wlewamy nieco roztopionego masła. Uzyskane z wydrążeń kawałeczki ziemniaków przecieramy przez sitko i mieszamy z cebulą, śmietaną i kawiorem. Masę tę nakładamy do gorących wydrążonych ziemniaków i natychmiast podajemy. Proste i wykwintne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Moskiewskie ziemniaki*
Top
Bottom