Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
moze juz bylo niezawodny przepis na Tiramisu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 210520" data-attributes="member: 956"><p>A ja znalazłam taki przepis. Jest trochę inny niż wszystkie tu podawane. Pochodzi z książki Marka Łebkowskiego - Sekrety mojej kuchni - Ciasta i Desery. Autor podaje, że pochodzi on z restauracji "Czarny Kot" w toskańskim miasteczku Pietrasanta.</p><p></p><p>250 g serka mascarpone</p><p>200 g biszkoptów</p><p>200 ml mocnej kawy</p><p>150 ml likieru kawowego</p><p>300 ml śmietanki 36%</p><p>5 łyżek cukru pudru (80g)</p><p>5 żółtek</p><p>2 łyżki kakao</p><p></p><p><u>Przygotowanie.</u></p><p>Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, przekładamy do garnuszka, wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą i wlewamy 50 ml likieru. Ubijamy aż krem zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia. Połowę ubitej śmietany mieszamy z serkiem mascarpone i 50 ml kawy. Pozostałą kawę mieszamy z pozostałym likierem.</p><p><u>Wykonanie.</u></p><p>Do szklanego lub porcelanowego naczynia wlewamy połowę kawy z likierem, rozkładamy biszkopty i skrapiamy je pozostałą kawą z likierem. Jeżeli biszkopty nie przesiąkną całkowicie płynem, obracamy je, a jeżeli i to nie pomoże, polewamy dodatkową porcją kawy z likierem. Na biszkopty wykładamy krem z żółtek, na to serek ze śmietaną i na wierzch bitą śmietanę. Posypujemy kakao.</p><p>Wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę, zamrożony kroimy na prostokąty i podajemy, zanim bita śmietana ponownie zmięknie.</p><p><u>Uwagi. </u>Zamiast likieru kawowego można użyć likieru amaretto, wina marsala lub brandy.</p><p></p><p>Życzę smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 210520, member: 956"] A ja znalazłam taki przepis. Jest trochę inny niż wszystkie tu podawane. Pochodzi z książki Marka Łebkowskiego - Sekrety mojej kuchni - Ciasta i Desery. Autor podaje, że pochodzi on z restauracji "Czarny Kot" w toskańskim miasteczku Pietrasanta. 250 g serka mascarpone 200 g biszkoptów 200 ml mocnej kawy 150 ml likieru kawowego 300 ml śmietanki 36% 5 łyżek cukru pudru (80g) 5 żółtek 2 łyżki kakao [U]Przygotowanie.[/U] Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, przekładamy do garnuszka, wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą i wlewamy 50 ml likieru. Ubijamy aż krem zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia. Połowę ubitej śmietany mieszamy z serkiem mascarpone i 50 ml kawy. Pozostałą kawę mieszamy z pozostałym likierem. [U]Wykonanie.[/U] Do szklanego lub porcelanowego naczynia wlewamy połowę kawy z likierem, rozkładamy biszkopty i skrapiamy je pozostałą kawą z likierem. Jeżeli biszkopty nie przesiąkną całkowicie płynem, obracamy je, a jeżeli i to nie pomoże, polewamy dodatkową porcją kawy z likierem. Na biszkopty wykładamy krem z żółtek, na to serek ze śmietaną i na wierzch bitą śmietanę. Posypujemy kakao. Wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę, zamrożony kroimy na prostokąty i podajemy, zanim bita śmietana ponownie zmięknie. [U]Uwagi. [/U]Zamiast likieru kawowego można użyć likieru amaretto, wina marsala lub brandy. Życzę smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
moze juz bylo niezawodny przepis na Tiramisu
Top
Bottom