Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iwcia" data-source="post: 4568" data-attributes="member: 62"><p>Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie</p><p></p><p>składniki</p><p>4-5 łyżek cukru</p><p>1 szklanka wody</p><p>2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej</p><p>3-4 łyżeczki waniliowego syropu do kawy (np. Victoria Cymes)</p><p>lub &frac12; łyżeczki esencji waniliowej (np. takiej do ciasta)</p><p>&frac12; szklanki mleka</p><p>&frac12; szklanki słodkiej śmietanki (30% lub chudszej)</p><p>około 1&frac12; szklanki kostek lodu</p><p>słodka bita śmietana</p><p></p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Na patelnię o grubym dnie wsypać 3-4 łyżek cukru i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Roztopiony cukier należy podgrzewać, aż osiągnie złocisto - brązową barwę. Cały czas należy mieszać masę karmelową, tak by uzyskała gładką konsystencję. Następnie bardzo ostrożnie wlać &frac34; szklanki letniej wody i cały czas mieszać, uważając by powstały karmel nie zaczął ponownie krystalizować. Jeśli tak się stanie, należy mieszać do powtórnego rozpuszczenia.</p><p>W misce wymieszać kawę z pozostałym cukrem, a następnie dodać wcześniej przygotowany karmel, pozostałą &frac14; szklanki wody a także syrop lub esencje waniliową.</p><p>Całość należy przelać do blendera lub shakera (ewentualnie użyć mikserem), dodać mleko, śmietankę i kostki lodu, przez chwile zmiksować. Podawać w wysokich szklankach około 300 ml) z bitą śmietaną na wierzchu.</p><p>Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iwcia, post: 4568, member: 62"] Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie składniki 4-5 łyżek cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżeczki waniliowego syropu do kawy (np. Victoria Cymes) lub ½ łyżeczki esencji waniliowej (np. takiej do ciasta) ½ szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki (30% lub chudszej) około 1½ szklanki kostek lodu słodka bita śmietana sposób przygotowania Na patelnię o grubym dnie wsypać 3-4 łyżek cukru i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Roztopiony cukier należy podgrzewać, aż osiągnie złocisto - brązową barwę. Cały czas należy mieszać masę karmelową, tak by uzyskała gładką konsystencję. Następnie bardzo ostrożnie wlać ¾ szklanki letniej wody i cały czas mieszać, uważając by powstały karmel nie zaczął ponownie krystalizować. Jeśli tak się stanie, należy mieszać do powtórnego rozpuszczenia. W misce wymieszać kawę z pozostałym cukrem, a następnie dodać wcześniej przygotowany karmel, pozostałą ¼ szklanki wody a także syrop lub esencje waniliową. Całość należy przelać do blendera lub shakera (ewentualnie użyć mikserem), dodać mleko, śmietankę i kostki lodu, przez chwile zmiksować. Podawać w wysokich szklankach około 300 ml) z bitą śmietaną na wierzchu. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie*
Top
Bottom