Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mrożonki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 358997" data-attributes="member: 421"><p>Jeśli mogę coś dodać na temat mrożonek, to podpowiem ,jak długo trzeba blanszować warzywa przed mrożeniem ( czyli obgotowywać krótko, a następnie schładzać przez około 5 minut w lodowatej wodzie ). Czas blanszowania jest niezwykle istotny dla wyglądu i późniejszej trwałości warzyw. Jednorazowo można blanszować tylko 1/2 kg warzyw - najlepiej w metalowym sitku ( takim,w jakim się smaży frytki ).Czas zaczyna się liczyć od momentu, jak woda ponownie zawrze po włożeniu do niej sitka z warzywami.</p><p>Bób- czas blanszowania - 1 i 1/2 minuty</p><p>brukselka - 3 minuty</p><p>buraki (młode, malutkie ) - mrozi sie ugotowane do miękkości !!!</p><p>fasolka szparagowa - 3 minuty</p><p>groszek - tylko 1 minuta</p><p>grzyby - 45 sekund w zakwaszonym cytryną wrzątku</p><p>kalafior ( w różyczkach ) -3 minuty w zakwaszonym wrzątku</p><p>kukurydza w kolbach - blanszować prez 8 minut</p><p>marchewka -młoda w całości - 3 minuty</p><p>papryka - połowki - 3 minuty, kostka - 2 minuty</p><p>pomidory - bez blanszowania !</p><p>szparagi - 3 minuty</p><p>włoszczyzna - 3 minuty</p><p>Informacje te pochodzą z książki Renaty Pacer Kuchnia to moje hobby i są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone w praktyce.</p><p></p><p>Te informacje mam od Joanny i również zaczęłam tak robić.</p><p>Po moim pierwszym mrożeniu fasolki bez gotowania,musiałam całe zapasy wyrzucić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 358997, member: 421"] Jeśli mogę coś dodać na temat mrożonek, to podpowiem ,jak długo trzeba blanszować warzywa przed mrożeniem ( czyli obgotowywać krótko, a następnie schładzać przez około 5 minut w lodowatej wodzie ). Czas blanszowania jest niezwykle istotny dla wyglądu i późniejszej trwałości warzyw. Jednorazowo można blanszować tylko 1/2 kg warzyw - najlepiej w metalowym sitku ( takim,w jakim się smaży frytki ).Czas zaczyna się liczyć od momentu, jak woda ponownie zawrze po włożeniu do niej sitka z warzywami. Bób- czas blanszowania - 1 i 1/2 minuty brukselka - 3 minuty buraki (młode, malutkie ) - mrozi sie ugotowane do miękkości !!! fasolka szparagowa - 3 minuty groszek - tylko 1 minuta grzyby - 45 sekund w zakwaszonym cytryną wrzątku kalafior ( w różyczkach ) -3 minuty w zakwaszonym wrzątku kukurydza w kolbach - blanszować prez 8 minut marchewka -młoda w całości - 3 minuty papryka - połowki - 3 minuty, kostka - 2 minuty pomidory - bez blanszowania ! szparagi - 3 minuty włoszczyzna - 3 minuty Informacje te pochodzą z książki Renaty Pacer Kuchnia to moje hobby i są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone w praktyce. Te informacje mam od Joanny i również zaczęłam tak robić. Po moim pierwszym mrożeniu fasolki bez gotowania,musiałam całe zapasy wyrzucić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mrożonki
Bottom