Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mrożonki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 859031" data-attributes="member: 4167"><p>Poniżej cytat na temat <strong><a href="http://www.plastmed.pl/mrozonki.html" target="_blank">MROŻENIA warzyw i owoców</a></strong> (pod linkiem cały artykuł)</p><p></p><p><span style="color: #4169E1">&quot;(...) Blanszowanie powoduje, ze warzywa zachowują piękny kolor, smak i aromat. Bez procesu blanszowania można mrozić pomidory, ogórki, cukinię, cebulę. Przygotowane warzywa osusz z nadmiaru wody i powkładaj do szczelnych woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Najwygodniej Ci będzie jak zamrozisz małe porcje, ułatwia to równomierne zamarzanie i rozmrażanie. Na każdym opakowaniu zrób opis z datą zamrażania.</span></p><p><span style="color: #4169E1"></span></p><p><span style="color: #4169E1">Drobne owoce zamrażaj w postaci sypkiej czyli rozsypane luzem na tacce. Po stwardnieniu owoców wsyp je do woreczków lub innych pojemników. Owoce zachowają kształt i nie są posklejane w jedna bryłę. Pamiętaj, że pojemniki i woreczki muszą być szczelne i wykonane z materiałów do przechowywania żywności.</span></p><p><span style="color: #4169E1"></span></p><p><span style="color: #4169E1">Przy zamrażaniu owoców i warzyw należy pamiętać aby robić to na raty. Należy mrozić małe porcje w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze. Mrożenie to również dobry sposób na przechowywanie ziół. Można to robić na kilka sposobów. Dobra metodą jest umieszczenie posiekanych ziół w pojemniczkach na lód i zalanie ich odrobiną wody. Takie ziołowe kostki doskonale nadają się do zup i sosów.</span></p><p><span style="color: #4169E1"></span></p><p><span style="color: #4169E1">W technologii produkcji mrożonek niezmiernie ważna jest szybkość zamrażania. Im szybsze zamrażanie, tym mrożonki są lepszej jakości. Przy powolnym zamrażaniu powstają bowiem duże kryształki lodu rozrywające błony komórkowe skórek owoców czy warzyw, powodujące nadmierny wyciek soku podczas rozmrażania. (...)&quot; </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 859031, member: 4167"] Poniżej cytat na temat [B][URL="http://www.plastmed.pl/mrozonki.html"]MROŻENIA warzyw i owoców[/URL][/B] (pod linkiem cały artykuł) [COLOR=#4169E1]"(...) Blanszowanie powoduje, ze warzywa zachowują piękny kolor, smak i aromat. Bez procesu blanszowania można mrozić pomidory, ogórki, cukinię, cebulę. Przygotowane warzywa osusz z nadmiaru wody i powkładaj do szczelnych woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Najwygodniej Ci będzie jak zamrozisz małe porcje, ułatwia to równomierne zamarzanie i rozmrażanie. Na każdym opakowaniu zrób opis z datą zamrażania. Drobne owoce zamrażaj w postaci sypkiej czyli rozsypane luzem na tacce. Po stwardnieniu owoców wsyp je do woreczków lub innych pojemników. Owoce zachowają kształt i nie są posklejane w jedna bryłę. Pamiętaj, że pojemniki i woreczki muszą być szczelne i wykonane z materiałów do przechowywania żywności. Przy zamrażaniu owoców i warzyw należy pamiętać aby robić to na raty. Należy mrozić małe porcje w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze. Mrożenie to również dobry sposób na przechowywanie ziół. Można to robić na kilka sposobów. Dobra metodą jest umieszczenie posiekanych ziół w pojemniczkach na lód i zalanie ich odrobiną wody. Takie ziołowe kostki doskonale nadają się do zup i sosów. W technologii produkcji mrożonek niezmiernie ważna jest szybkość zamrażania. Im szybsze zamrażanie, tym mrożonki są lepszej jakości. Przy powolnym zamrażaniu powstają bowiem duże kryształki lodu rozrywające błony komórkowe skórek owoców czy warzyw, powodujące nadmierny wyciek soku podczas rozmrażania. (...)" [/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mrożonki
Top
Bottom