Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mrożony krem - parfait z imbirem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Puchatek" data-source="post: 218015" data-attributes="member: 94"><p>Dalsza część sylwestrowego menu.</p><p></p><p>Parfait z imbirem </p><p></p><p>Krokant.</p><p>50 g świeżego startego drobno imbiru, 70 g cukru (w miarę możliwości brązowego), </p><p>50 g migdałów.</p><p>Masa.</p><p>3 żółtka, 40 g cukru, 125 g białej czekolady gastronomicznej, 150 g krokant (jw.) </p><p>300 ml śmietany kremówki 36%.</p><p></p><p>Krokant</p><p></p><p>Przygotować kawałek papieru do pieczenia (30x30 cm) i odpowiednio dużą deskę).</p><p>Migały posiekać nożem.</p><p>Cukier wsypać na środek patelni i postawić na gazie. Gdy zacznie na brzegach karmelizować, dodać starty imbir i szybko wymieszać. Kolejno dodać posiekane migdały i ponownie szybko wymieszać. Gorącą masę natychmiast przełożyć na przygotowany papier do pieczenia i rozprowadzić ją możliwie płasko. Gdy stężeje i całkowicie wystygnie, przełożyć na deskę i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta na drobne kryształki.</p><p></p><p>Parfait – przygotowanie.</p><p>Czekoladę posiekać i rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną.</p><p>Żółtka nad gorącą wodą utrzeć z cukrem na biało i po zdjęciu z garnka z gorącą wodą, dalej ubijać aż do ostygnięcia. Wymieszać z krokantem i rozpuszczoną czekoladą.</p><p>W czasie gdy masa będzie się chłodzić ubić śmietanę na sztywno.</p><p>Ubitą na sztywno śmietanę dodawać po łyżce do masy imbirowej i za każdym razem dokładnie mieszać. Foremki (lub filiżanki do kawy) wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić masą i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.</p><p></p><p>Ja podaje do tego sałatkę z pomarańcz.</p><p></p><p>Sałatka z pomarańcz.</p><p></p><p>Z pomarańcz wyciąć filety, i w tym samym czasie, kiedy deser się zamraża, marynować z cukrem, sokiem pomarańczowym i ewentualnie likierem.</p><p></p><p>Serwowanie.</p><p>Na środku talerza ułożyć mus i dookoła obłożyć filetami osączonymi z marynaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Puchatek, post: 218015, member: 94"] Dalsza część sylwestrowego menu. Parfait z imbirem Krokant. 50 g świeżego startego drobno imbiru, 70 g cukru (w miarę możliwości brązowego), 50 g migdałów. Masa. 3 żółtka, 40 g cukru, 125 g białej czekolady gastronomicznej, 150 g krokant (jw.) 300 ml śmietany kremówki 36%. Krokant Przygotować kawałek papieru do pieczenia (30x30 cm) i odpowiednio dużą deskę). Migały posiekać nożem. Cukier wsypać na środek patelni i postawić na gazie. Gdy zacznie na brzegach karmelizować, dodać starty imbir i szybko wymieszać. Kolejno dodać posiekane migdały i ponownie szybko wymieszać. Gorącą masę natychmiast przełożyć na przygotowany papier do pieczenia i rozprowadzić ją możliwie płasko. Gdy stężeje i całkowicie wystygnie, przełożyć na deskę i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta na drobne kryształki. Parfait – przygotowanie. Czekoladę posiekać i rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Żółtka nad gorącą wodą utrzeć z cukrem na biało i po zdjęciu z garnka z gorącą wodą, dalej ubijać aż do ostygnięcia. Wymieszać z krokantem i rozpuszczoną czekoladą. W czasie gdy masa będzie się chłodzić ubić śmietanę na sztywno. Ubitą na sztywno śmietanę dodawać po łyżce do masy imbirowej i za każdym razem dokładnie mieszać. Foremki (lub filiżanki do kawy) wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić masą i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Ja podaje do tego sałatkę z pomarańcz. Sałatka z pomarańcz. Z pomarańcz wyciąć filety, i w tym samym czasie, kiedy deser się zamraża, marynować z cukrem, sokiem pomarańczowym i ewentualnie likierem. Serwowanie. Na środku talerza ułożyć mus i dookoła obłożyć filetami osączonymi z marynaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mrożony krem - parfait z imbirem
Top
Bottom