Mrożony pie z masą maślanoorzechową i bitą śmietaną

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Z "Wielkiej Kuchni Amerykańskiej"- na tortownicę a 23 cm

Crumb crust:
2 cup pokruszonych herbatników Digestive
1/4 cup brązowego cukru
8 łyżek roztopionego masła
Wszystko wymieszać, wyłożyć spód tortownicy. Piec w 180 st. przez 10 min. Ostudzić.

Masa:
1 3/4 cup kremówki
zagęstnik (ilość wg. wskazówek producenta)
opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder- ilość wg uznania
1/3 cup dżemu truskawkowego
1 cup mleka
1/2 cup masła orzechowego
opakowanie waniliowego budyniu błyskawicznego (Creme O'le Oetkera)

Ubić kremówkę ze zagęstnikiem i cukrami. 1/2 bitej śmietany wyłożyć na spód. Ciasto mrozić przez 10 min. Na warstwie zamrożonej śmietany rozsmarować delikatnie dżem.
Ubijając masło orzechowe dodawać powoli mleko. Dodać budyń, ubić. Masę wymieszać z pozostałą bitą śmietaną. Masę wyłożyć na warstwę dżemu. Ciasto mrozić przez 4 godz.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy