Witam Serdecznie!
Prawie od razu z nad patelni wysyłam bardzo ciekawy przepis kuchni tureckiej:
1 szklanka grubo tartej cukinii
3 łyżki stołowe startego parmezanu (ja dałem ser morski)
1 roztrzepane jajko
1/4 szklanki mąki
1 łyżka stołowa drobno posiekanej świeżego koperku
1/2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
Składniki mieszamy razem w misce, na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy placki takie jak ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor.
po prostu rewelacja
Na koniec kilka uwag:
osobiście nie lubię parmezanu więc dałem ser morski
sól i pieprz trzeba dodać na własny smak bo wg przepisu wychodzi za słono
zwiększyłem też nieco ilość mąki gdyż placki trudno było przekręcać
placek nie powinien być zbyt cienki bo się nie przekręci
Życzę
Ps
ponieważ to jest przekąska to na porcję obiadową dla dwóch osób zwiększyłem porcję dwukrotnie
Prawie od razu z nad patelni wysyłam bardzo ciekawy przepis kuchni tureckiej:
1 szklanka grubo tartej cukinii
3 łyżki stołowe startego parmezanu (ja dałem ser morski)
1 roztrzepane jajko
1/4 szklanki mąki
1 łyżka stołowa drobno posiekanej świeżego koperku
1/2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
Składniki mieszamy razem w misce, na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy placki takie jak ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor.
po prostu rewelacja
Na koniec kilka uwag:
osobiście nie lubię parmezanu więc dałem ser morski
sól i pieprz trzeba dodać na własny smak bo wg przepisu wychodzi za słono
zwiększyłem też nieco ilość mąki gdyż placki trudno było przekręcać
placek nie powinien być zbyt cienki bo się nie przekręci
Życzę

Ps
ponieważ to jest przekąska to na porcję obiadową dla dwóch osób zwiększyłem porcję dwukrotnie