Muffinki ryżowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
mufr6.JPG

Muffinki ryżowe

Z wczorajszego obiadu, pozostało mi ok. 3/4 torebeczko ugotowanego ryżu. Chciałam go jakoś zagospodarowac i zrobiłam muffinki

Składniki:

* ugotowany ryż (1 torebeczka)
* 1 średniej wielkości ziemniak ,
* 1/2 - 3/4 łyżeczko soli,
* 1 - 2 łyżki oleju (lałam prosto z butelki),
* 2 - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%),
* 2 jajka
* 3 - 4 łyżki mąki,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* kawałek pora ( ok. 6-7 cm) - pokrojonego drobno
* zielona pietruszka,
* pieprz

Pewnie można by było dac kawałeczki papryki kolorowej i trochę sera żółtego, utartego. Ale ja nie miałam akurat tych składników w domu.

Z podanej proporcji (ryżu miałam tylko trochę mniej), wyszło mi 6 muffinek.

Piekarnik nagrzac do 180 stopni a formę muffinkową posmarowac olejem lub masłem.

Ziemniak utrzec na tarce z dużymi oczkami i odcisnąc sok. Włożyc do miski, do której dodajemy kolejno: ryż, śmietanę, jajka, mąkę z proszkiem, olej i przyprawy. Dokładnie wszystko razem wymieszac.
Do masy ryżowej dołożyc dodatki smakowe: por pokrojony drobno, usiekaną pietruszkę lub koperek lub inne.
Dołki muffinkowe napełnic po brzegi i wstawic do nagrzanego piekarnia na ok. 35 - 40 minut.

mufr12.JPG

Załączniki

• mufr6.JPG
    mufr6.JPG
    100.1 KB · Wyświetleń: 1
  • mufr12.JPG
    mufr12.JPG
    120.5 KB · Wyświetleń: 1

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ależ Krysiu dziś szalejesz w kuchni
cvety.gif
A ja przy biurku...
icon_mad.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i bardzo smaczne do tego. Żal mi było wyrzucać wczorajszy woreczek ryżu, który został mi po obiedzie i przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś widziałam coś takiego. Postanowiłam spróbować. Roboty tyle co nic, a wyszło bardzo smaczne małe danko. Następnym razem zrobię jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków lub zwykłego ryżu. Dzięki dodatkowi pora, muffinki są takie dość wyraziste w smaku. Kroiłam takie bardzo gorące bo prosto z piekarnika i nic mi się nie rozwaliły.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy