- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Muffinki ryżowe
Z wczorajszego obiadu, pozostało mi ok. 3/4 torebeczko ugotowanego ryżu. Chciałam go jakoś zagospodarowac i zrobiłam muffinki
Składniki:
* ugotowany ryż (1 torebeczka)
* 1 średniej wielkości ziemniak ,
* 1/2 - 3/4 łyżeczko soli,
* 1 - 2 łyżki oleju (lałam prosto z butelki),
* 2 - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%),
* 2 jajka
* 3 - 4 łyżki mąki,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* kawałek pora ( ok. 6-7 cm) - pokrojonego drobno
* zielona pietruszka,
* pieprz
Pewnie można by było dac kawałeczki papryki kolorowej i trochę sera żółtego, utartego. Ale ja nie miałam akurat tych składników w domu.
Z podanej proporcji (ryżu miałam tylko trochę mniej), wyszło mi 6 muffinek.
Piekarnik nagrzac do 180 stopni a formę muffinkową posmarowac olejem lub masłem.
Ziemniak utrzec na tarce z dużymi oczkami i odcisnąc sok. Włożyc do miski, do której dodajemy kolejno: ryż, śmietanę, jajka, mąkę z proszkiem, olej i przyprawy. Dokładnie wszystko razem wymieszac.
Do masy ryżowej dołożyc dodatki smakowe: por pokrojony drobno, usiekaną pietruszkę lub koperek lub inne.
Dołki muffinkowe napełnic po brzegi i wstawic do nagrzanego piekarnia na ok. 35 - 40 minut.
