Mufiny jabłkowo cytrynowe MM

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Zgodne z MM

Składniki mokre:
2 białka
1 szkl maslanki
kilka łyżek soku z cytryny
kapka esencji waniliowej
2 jabłka starte, kwaskowe

składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1 plaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek fruktozy (wedle smaku i rozsądku)
szczypta soli
szczypta cynamonu

Białka ubić. Składniki suche i mokre wymieszac w osobnych naczyniach. Do suchych wlac mokre, wymieszać. Piec w tem. 180 stopni przez ok. 1/2 h

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
serdecznie witam ! mufinki wygladają bardzo apetycznie . Mam dwa pytania 1.czy fruktozę można zastąpić zwykłym cukrem ? 2.mąka pszenna z pełnego przemiału - nie zawsze na opakowaniu jest taka informacja , czy można użyć pszennej typ 450 lub 550 ?!pozdrawiam >
gruebel_2.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ika, tutaj
icon_mrgreen.gif


podobno wyszły smaczne. Moja wersja- zamiast maślanki mleko i łyżkę mąki więcej. Fruktozy dałam 5 łyżek, wyszło mi 13 muffinek. Jabłko pokroiłam w kostkę. Cynamonu 2 łyżeczki, za to cytryny zapomniałam kupić. Mąka 1850. Spód leciuteńko wysmarowałam masłem i posypałam mąką (mam beznadziejne foremki). Chyba tyle
icon_smile.gif
icon_smile.gif