Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Mulligatawny z kurczakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1546951" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mulligatawny z kurczakiem </strong></p><p></p><p>Źródło - Annie Bell &quot;Zupy&quot;</p><p></p><p>W oryginale zupa przygotowywana jest na udkach i podudziach kurczaka, które po ugotowaniu pozbawiane są skóry i kości.</p><p>Ja wykorzystałam do niej filety z kurczaczej piersi, więc wpisuję tak, jak robiłam. Zaciekawił mnie ten przepis dodatkiem łuskanego grochu zamiast soczewicy występującej w większości przepisów na tę indyjską &quot;pieprzową wodę&quot;, a że efekt okazał się bardzo smaczny, polecam do wypróbowania.</p><p></p><p>Składniki na 6 porcji:</p><p>1 łyżka oleju</p><p>2 duże filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę lub paski</p><p>1-2 papryczki chili, oczyszczone i posiekane</p><p>1 -2 łyżki drobno posiekanego lub utartego świeżego imbiru</p><p>6 ząbków czosnku, posiekanego w cienkie plasterki</p><p>6 szalotek, pokrojonych w cienkie półplastry</p><p>1 łyżeczka kurkumy</p><p>1/2 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>1/2 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>300 - 350 g opłukanych połówek grochu łuskanego </p><p>1,2 l bulionu z kurczaka</p><p>1 puszka 400 ml mleka kokosowego</p><p>3-4 łyżki soku z cytryny</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>do podania - grubo posiekana kolendra, dymka w cienkich plastrach, czerwona papryczka chili, grubo siekane prażone orzeszki arachidowe (u mnie nerkowce)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Rozgrzać olej, podsmażyć kawałki kurczaka, dodać chili, imbir, czosnek i szalotki, krótko przesmażyć, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodać przyprawy i groch, zalać bulionem, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, aż groch stanie się miękki. Wlać mleko kokosowe, ponownie doprowadzić do wrzenia, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić.</p><p>Podawać w miseczkach posypane dodatkami.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Bardzo smaczna, kolorowa, sycąca i rozgrzewająca zupa, będąca ciekawą alternatywą dla polskiej grochówki.</p><p>Podałam zgodnie z zaleceniami z kolendrą, ale dobra będzie też ze swojską pietruszką.</p><p>Zdjęcia niestety nie mam, bo miałam gościa na obiedzie i nie wypadało mi latać z aparatem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1546951, member: 1024"] [B]Mulligatawny z kurczakiem [/B] Źródło - Annie Bell "Zupy" W oryginale zupa przygotowywana jest na udkach i podudziach kurczaka, które po ugotowaniu pozbawiane są skóry i kości. Ja wykorzystałam do niej filety z kurczaczej piersi, więc wpisuję tak, jak robiłam. Zaciekawił mnie ten przepis dodatkiem łuskanego grochu zamiast soczewicy występującej w większości przepisów na tę indyjską "pieprzową wodę", a że efekt okazał się bardzo smaczny, polecam do wypróbowania. Składniki na 6 porcji: 1 łyżka oleju 2 duże filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę lub paski 1-2 papryczki chili, oczyszczone i posiekane 1 -2 łyżki drobno posiekanego lub utartego świeżego imbiru 6 ząbków czosnku, posiekanego w cienkie plasterki 6 szalotek, pokrojonych w cienkie półplastry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 300 - 350 g opłukanych połówek grochu łuskanego 1,2 l bulionu z kurczaka 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 3-4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku do podania - grubo posiekana kolendra, dymka w cienkich plastrach, czerwona papryczka chili, grubo siekane prażone orzeszki arachidowe (u mnie nerkowce) Wykonanie: Rozgrzać olej, podsmażyć kawałki kurczaka, dodać chili, imbir, czosnek i szalotki, krótko przesmażyć, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodać przyprawy i groch, zalać bulionem, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, aż groch stanie się miękki. Wlać mleko kokosowe, ponownie doprowadzić do wrzenia, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić. Podawać w miseczkach posypane dodatkami. Moje uwagi: Bardzo smaczna, kolorowa, sycąca i rozgrzewająca zupa, będąca ciekawą alternatywą dla polskiej grochówki. Podałam zgodnie z zaleceniami z kolendrą, ale dobra będzie też ze swojską pietruszką. Zdjęcia niestety nie mam, bo miałam gościa na obiedzie i nie wypadało mi latać z aparatem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Mulligatawny z kurczakiem
Bottom