Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Multigrain Sour wg Ayn
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 704487" data-attributes="member: 592"><p>Jakiś czas temu dostałam od Joanny tłumaczenie chleba z blogu Ayn,który okazał się bardziej niż pyszny </p><p>[ATTACH=full]26180[/ATTACH]</p><p>Chleb mercedes ,przepyszny</p><p><a href="http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html</a></p><p>cytuję Joannę ,,</p><p><strong>Multigrain Sour wg Ayn</strong></p><p></p><p>Zaczyn (? opara po rosyjsku)</p><p>1 szklanka zakwasu</p><p>1/4 szklanki chłodnego mleka</p><p>1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej</p><p>1/3 szklanki ciemnej mąki żytniej</p><p>Wymieszać wszystkie składniki w misce o pojemności 1 l, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić objętość. Jeśli nie dysponujemy odpowiednio chłodnym pomieszczeniem, można najpierw na 2 – 3 godziny zostawić w temperaturze pokojowej, a potem na pozostałe godziny wstawić do lodówki.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>3/4 szklanki jabłkowego cidru ( o zawartości 5% alkoholu) lub wody</p><p>1 1/2 łyżki ziaren quinoa</p><p>1 1/2 łyżki kaszy pszennej (?) nie wiem jakiej</p><p>2 łyżki nasion amarantusa</p><p>2 łyżki siemienia lnianego</p><p>1 łyżeczka maku</p><p>Po 2 łyżki zarodków pszennych i otrębów</p><p>2 szklanki mąki chlebowej</p><p>2 łyżki glutenu</p><p>1 1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>Mieszanka ziaren do posypania:</p><p>2 łyżki nasion sezamu</p><p>1/2 łyżki nasion amarantusa</p><p>1/2 łyżki maku</p><p>1/2 łyżki siemienia lnianego</p><p>1 łyżeczka nasion fenżela ? ?</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wyrobić ciasto mikserem z zaczynu i pozostałych składników ( bez soli), mieszając przez 3- 4 minuty.</p><p>Zostawić na 20 minut, a potem dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 6 – 8 minut.</p><p>Ciasto wychodzi miękkie, lepkie, ale podczas mieszania mikserem nie przykleja się do miski.</p><p>Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakryć i postawić w chłodnym miejscu</p><p>na 12 godzin ( lub wstawić do lodówki na część tego czasu) . Ciasto powinno podwoić objętość.</p><p>Uformować z ciasta owalny lub podłużny bochenek, lekko skropić wierzch wodą i posypać nasionami. Włożyć bochenek do koszyczka i zostawić na 2 – 3 godziny do wyrastania ( do podwojenia objętości).</p><p>Na 30 minut przed końcem wyrastania włączyć piekarnik na 260 stopni C.</p><p>Piec na kamieniu 35 – 40 minut. Po wstawieniu ciasta skropić piekarnik wodą i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni C.</p><p>Można też piec w nagrzanym garnku .Po przełożeniu bochenka do garnka zrobić nacięcia. Piec 30 minut pod pokrywką w 260 st. C i 15 minut bez pokrywki w temp. 225 st.C.</p><p>Studzić na metalowej kratce przez godzinę.&quot;</p><p>Uwagi</p><p>-ja dałam sok jabłkowy wyciśnięty z świeżych jabłek</p><p>-kaszę dałam mannę</p><p>- fenżela -dałam kopru włoskiego</p><p>-a mak biały</p><p></p><p>[ATTACH=full]26181[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]26182[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 704487, member: 592"] Jakiś czas temu dostałam od Joanny tłumaczenie chleba z blogu Ayn,który okazał się bardziej niż pyszny [ATTACH=full]26180[/ATTACH] Chleb mercedes ,przepyszny [URL="http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html"]http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html[/URL] cytuję Joannę ,, [B]Multigrain Sour wg Ayn[/B] Zaczyn (? opara po rosyjsku) 1 szklanka zakwasu 1/4 szklanki chłodnego mleka 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnej mąki żytniej Wymieszać wszystkie składniki w misce o pojemności 1 l, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić objętość. Jeśli nie dysponujemy odpowiednio chłodnym pomieszczeniem, można najpierw na 2 – 3 godziny zostawić w temperaturze pokojowej, a potem na pozostałe godziny wstawić do lodówki. Ciasto: 3/4 szklanki jabłkowego cidru ( o zawartości 5% alkoholu) lub wody 1 1/2 łyżki ziaren quinoa 1 1/2 łyżki kaszy pszennej (?) nie wiem jakiej 2 łyżki nasion amarantusa 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka maku Po 2 łyżki zarodków pszennych i otrębów 2 szklanki mąki chlebowej 2 łyżki glutenu 1 1/2 łyżeczki soli Mieszanka ziaren do posypania: 2 łyżki nasion sezamu 1/2 łyżki nasion amarantusa 1/2 łyżki maku 1/2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion fenżela ? ? Wykonanie: Wyrobić ciasto mikserem z zaczynu i pozostałych składników ( bez soli), mieszając przez 3- 4 minuty. Zostawić na 20 minut, a potem dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 6 – 8 minut. Ciasto wychodzi miękkie, lepkie, ale podczas mieszania mikserem nie przykleja się do miski. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakryć i postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( lub wstawić do lodówki na część tego czasu) . Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować z ciasta owalny lub podłużny bochenek, lekko skropić wierzch wodą i posypać nasionami. Włożyć bochenek do koszyczka i zostawić na 2 – 3 godziny do wyrastania ( do podwojenia objętości). Na 30 minut przed końcem wyrastania włączyć piekarnik na 260 stopni C. Piec na kamieniu 35 – 40 minut. Po wstawieniu ciasta skropić piekarnik wodą i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni C. Można też piec w nagrzanym garnku .Po przełożeniu bochenka do garnka zrobić nacięcia. Piec 30 minut pod pokrywką w 260 st. C i 15 minut bez pokrywki w temp. 225 st.C. Studzić na metalowej kratce przez godzinę." Uwagi -ja dałam sok jabłkowy wyciśnięty z świeżych jabłek -kaszę dałam mannę - fenżela -dałam kopru włoskiego -a mak biały [ATTACH=full]26181[/ATTACH] [ATTACH=full]26182[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Multigrain Sour wg Ayn
Bottom