Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Murgh Makhani, Butter Chicken
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1377886" data-attributes="member: 2721"><p>Butter Chicken, czyli kurczak w aromatycznym i pikantnym pomidorowym sosie z dodatkiem masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają <a href="http://www.cilantroonline.com/2010/02/butter-chickenmurgh-makhani.html" target="_blank">ponoć</a> czasów Imperium Mogołow (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie<a href="http://www.youtube.com/watch?v=axjCZADvXNE" target="_blank"> eateasIndian</a> i <a href="http://www.youtube.com/watch?v=09KK_w3YdxA" target="_blank">Harpala Singh Sokhi</a>.</p><p></p><p> [ATTACH=full]79075[/ATTACH]</p><p></p><p> 6 podudzi kurczaka lub podwójna pierś</p><p></p><p> marynata:</p><p></p><p> 1 łyżka oleju</p><p></p><p> 1 łyżka soku z cytryny</p><p></p><p> 1 łyżeczka przyprawy tandoori masala</p><p></p><p> 1 łyżeczka cuminu</p><p></p><p> 1 łyżeczka kolendry</p><p></p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p> chili do smaku</p><p></p><p> 2 łyżki jogurtu naturalnego</p><p></p><p> sos:</p><p></p><p> 1 duża cebula</p><p></p><p> 2 ząbki czosnku</p><p></p><p> kawałek imbiru wielkości wiśni</p><p></p><p> 2 ziarna kardamonu</p><p></p><p> 4 duże pomidory</p><p></p><p> 1 łyżeczka przyprawy tandoori masala</p><p></p><p> 1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu</p><p></p><p> papryczka chili</p><p></p><p> ew. koncentrat pomidorowy dla koloru</p><p></p><p> 2 łyżki jogurtu naturalnego</p><p></p><p> ew. kasoori methi, czyli suszone liście kozieradki. Można zastąpić posiekaną pietruszką.</p><p></p><p> masło , (ok. 3 łyżki) + olej do smażenia (ok. 2 łyżki)</p><p></p><p> </p><p></p><p> 1. Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę).</p><p></p><p> Przyprawy marynaty mieszamy z olejem, dodajemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny).</p><p></p><p> 2. Na dużej patelni na maśle z dodatkiem oleju (który zapobiegnie paleniu się masła) smażymy kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy mięso z patelni.</p><p></p><p> Na patelnię dodajemy obraną posiekaną cebulę, obrany i posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir oraz rozkruszone ziarna kardamonu. Smażymy, aż cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy przyprawę tandoori masala, miód oraz posiekaną papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.</p><p></p><p> Wrzucamy ponownie kurczaka i dusimy w sosie kilka minut. </p><p></p><p> Dodajemy jogurt naturalny oraz kasoori methi (lub pietruszkę), mieszamy.</p><p></p><p> Podajemy np. z ryżem, chlebkiem naan (można go zastąpić <a href="http://passionfruit.blox.pl/2009/10/Pita.html" target="_blank">chlebkiem pita</a>) lub pieczonymi ziemniakami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1377886, member: 2721"] Butter Chicken, czyli kurczak w aromatycznym i pikantnym pomidorowym sosie z dodatkiem masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają [URL="http://www.cilantroonline.com/2010/02/butter-chickenmurgh-makhani.html"]ponoć[/URL] czasów Imperium Mogołow (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie[URL="http://www.youtube.com/watch?v=axjCZADvXNE"] eateasIndian[/URL] i [URL="http://www.youtube.com/watch?v=09KK_w3YdxA"]Harpala Singh Sokhi[/URL]. [ATTACH=full]79075[/ATTACH] 6 podudzi kurczaka lub podwójna pierś marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka cuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki soli chili do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości wiśni 2 ziarna kardamonu 4 duże pomidory 1 łyżeczka przyprawy tandoori masala 1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu papryczka chili ew. koncentrat pomidorowy dla koloru 2 łyżki jogurtu naturalnego ew. kasoori methi, czyli suszone liście kozieradki. Można zastąpić posiekaną pietruszką. masło , (ok. 3 łyżki) + olej do smażenia (ok. 2 łyżki) 1. Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę). Przyprawy marynaty mieszamy z olejem, dodajemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny). 2. Na dużej patelni na maśle z dodatkiem oleju (który zapobiegnie paleniu się masła) smażymy kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy mięso z patelni. Na patelnię dodajemy obraną posiekaną cebulę, obrany i posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir oraz rozkruszone ziarna kardamonu. Smażymy, aż cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy przyprawę tandoori masala, miód oraz posiekaną papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wrzucamy ponownie kurczaka i dusimy w sosie kilka minut. Dodajemy jogurt naturalny oraz kasoori methi (lub pietruszkę), mieszamy. Podajemy np. z ryżem, chlebkiem naan (można go zastąpić [URL="http://passionfruit.blox.pl/2009/10/Pita.html"]chlebkiem pita[/URL]) lub pieczonymi ziemniakami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Murgh Makhani, Butter Chicken
Top
Bottom