Murzynek absolutnie niezawodny

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Pewnie z milionpińćsetny przepis na murzynka, ale dodaję na życzenie. To było bodaj pierwsze moje ciasto pieczone jeszcze za nastoletniości, więc jeśli mnie wtedy zawsze wychodziło niezależnie od okoliczności i piekarnika, to znaczy, że każdemu wyjść powinno
fiesgrins.gif


250g mąki
250g masła/margaryny
1,5 szkl. drobnego cukru
4 jaja
3 czubate łyżki kakao
1 płaska łyżka cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) - w obecnych czasach można już spokojnie użyć cukru z prawdziwa wanilią, albo ekstraktu, kiedyś tak dobrze nie było
icon_wink.gif

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki mleka

Opcjonalnie do przełożenia powidła węgierkowe


Masło albo margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze chwilę.
Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartego masła, merdamy do gładkości.
Białka ubijamy i delikatnie wmieszowujemy do masy.

Pieczemy w 160 - 180 st. przez ok. 45 - 55 minut. Wyjmujemy, studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i masłem na malutkim ogniu albo w kąpieli wodnej (nigdy mi się nie chciało jej kąpać, spokojnie można na ogniu
fiesgrins.gif
). Wymyzgiwujemy wierzch i boki murzyna polewą, odstawiamy do stężenia, a potem już tylko zostaje jeść. Aha, jeszcze można przełożyć powidłami. Ale to przed wymyzganiem
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy