Murzynek przekładany

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
NA CIASTO:
-1 kostka (250g) margaryny
-2 szklanki cukru
-0,5 szklanki wody
-4 łyżki kakao
-3 jaja
-2 szklanki mąki
-1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

NA KREM:
-0,5 litra kremówki
-2x śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru
-3 banany
-15 dag wiórków kokosowych
-tabliczka czekolady


CIASTO:
W garnku roztopić margarynę. Dodać do niej cukier, wodę i kakao. Wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę. Wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy O wymiarach 25x36 cm.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

KREM:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Dosłodzić.
Banany posiekać kostkę, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Do śmietany dodać banany, wiórki i czekoladę.Wymieszać.

MURZYNEK PRZEKŁADANY:
Ciasto przekroić na pół. Przełożyć częścią kremu, pozostałą częścią posmarować wierzch. Dowolnie udekorować, aczkolwiek nieśmiało podpowiadam, że świetnie wygląda posypane zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy