Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek przekładany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kleopatra" data-source="post: 497422" data-attributes="member: 1759"><p>NA CIASTO:</p><p>-1 kostka (250g) margaryny</p><p>-2 szklanki cukru</p><p>-0,5 szklanki wody</p><p>-4 łyżki kakao</p><p>-3 jaja</p><p>-2 szklanki mąki</p><p>-1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)</p><p></p><p>NA KREM:</p><p>-0,5 litra kremówki</p><p>-2x śmietan-fix</p><p>-2 łyżki cukru pudru</p><p>-3 banany</p><p>-15 dag wiórków kokosowych</p><p>-tabliczka czekolady</p><p></p><p></p><p>CIASTO:</p><p>W garnku roztopić margarynę. Dodać do niej cukier, wodę i kakao. Wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia.</p><p>W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.</p><p>Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę. Wymieszać.</p><p>Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy O wymiarach 25x36 cm.</p><p>Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.</p><p></p><p>KREM:</p><p>Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Dosłodzić.</p><p>Banany posiekać kostkę, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.</p><p>Do śmietany dodać banany, wiórki i czekoladę.Wymieszać.</p><p></p><p>MURZYNEK PRZEKŁADANY:</p><p>Ciasto przekroić na pół. Przełożyć częścią kremu, pozostałą częścią posmarować wierzch. Dowolnie udekorować, aczkolwiek nieśmiało podpowiadam, że świetnie wygląda posypane zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kleopatra, post: 497422, member: 1759"] NA CIASTO: -1 kostka (250g) margaryny -2 szklanki cukru -0,5 szklanki wody -4 łyżki kakao -3 jaja -2 szklanki mąki -1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki) NA KREM: -0,5 litra kremówki -2x śmietan-fix -2 łyżki cukru pudru -3 banany -15 dag wiórków kokosowych -tabliczka czekolady CIASTO: W garnku roztopić margarynę. Dodać do niej cukier, wodę i kakao. Wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy O wymiarach 25x36 cm. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. KREM: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Dosłodzić. Banany posiekać kostkę, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Do śmietany dodać banany, wiórki i czekoladę.Wymieszać. MURZYNEK PRZEKŁADANY: Ciasto przekroić na pół. Przełożyć częścią kremu, pozostałą częścią posmarować wierzch. Dowolnie udekorować, aczkolwiek nieśmiało podpowiadam, że świetnie wygląda posypane zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek przekładany
Top
Bottom