Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek śliwkowo-rodzynkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hichotka" data-source="post: 362121" data-attributes="member: 298"><p><strong><span style="font-family: 'Century Gothic'">Murzynek śliwkowo-rodzynkowy</span></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]527[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">Masa:</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 żółtko</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 szklanka mleka</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 budyń śmietankowy</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 cukier waniliowy</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 masło śmietankowe</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 łyżka kakao (chociaż to wedle upodobań)</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">20 dkg suszonych śliwek</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">2 łyżki rodzynek</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1/2 szklanki wódki</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"></span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">Ciasto:</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">5 jajek </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">3/4 szklanki cukru </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 łyżeczka proszku do pieczenia </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1 szklanka mąki </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">3 łyżki kakao </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"></span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"></span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"></span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">1. Rodzynki i śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na 6-8 godzin.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">2. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">3. Drugą połowę szklanki mleka gotujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozmieszaną masę budyniową.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"> Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie budyń.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy: cukier, masło oraz kakao. Mieszamy na jednolitą, gładką masę.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">5. Śliwki osączamy z alkoholu i kroimy w grubszą kostkę.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'"> Alkohol zaś będzie nam potrzebny potem do nasączenia biszkoptu.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">6. Masę mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na 3 godziny.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">7. Pieczemy biszkopt.Ubijamy jajka z cukrem do białości. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy. </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">8. Wlewamy do tortownicy 26 cm. i pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. </span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">9. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt wzdłuż na pół. Przekładamy go masą i wkładamy do lodówki.</span></p><p><span style="font-family: 'Century Gothic'">10. Przed podaniem kroimy na kawałki - dekorujemy polewą i lukrem.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hichotka, post: 362121, member: 298"] [B][FONT=Century Gothic]Murzynek śliwkowo-rodzynkowy[/FONT][/B] [ATTACH=full]527[/ATTACH] [FONT=Century Gothic]Masa: 1 żółtko 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 masło śmietankowe 1 łyżka kakao (chociaż to wedle upodobań) 20 dkg suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki wódki Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1. Rodzynki i śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na 6-8 godzin. 2. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko. 3. Drugą połowę szklanki mleka gotujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozmieszaną masę budyniową. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie budyń. 4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy: cukier, masło oraz kakao. Mieszamy na jednolitą, gładką masę. 5. Śliwki osączamy z alkoholu i kroimy w grubszą kostkę. Alkohol zaś będzie nam potrzebny potem do nasączenia biszkoptu. 6. Masę mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na 3 godziny. 7. Pieczemy biszkopt.Ubijamy jajka z cukrem do białości. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy. 8. Wlewamy do tortownicy 26 cm. i pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. 9. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy biszkopt wzdłuż na pół. Przekładamy go masą i wkładamy do lodówki. 10. Przed podaniem kroimy na kawałki - dekorujemy polewą i lukrem.[/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek śliwkowo-rodzynkowy
Top
Bottom