Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1346351" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis wg. pisma Smaczna Kuchnia, wrzesień 2011.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77135[/ATTACH]</p><p></p><p>ok. 500 g śliwek</p><p>350 g mąki pszennej</p><p>150 g cukru</p><p>150 g masła</p><p>4 łyżki ciemnego kakao</p><p>4 jajka</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>kruszonka: po 3 łyżki miękkiego masła, mąki i cukru</p><p></p><p>Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.</p><p></p><p>Składniki kruszonki zagnieść dokładnie. Uformowac w kulę, włożyć do schłodzenia do lodówki. </p><p></p><p>Masło, cukier, kakao rozpuścic w garnku wraz z 5 łyżkami wody, mieszając. Zestawić z ognia. Gdy masa lekko przestygnie, wbić jajka. Zmiksować, po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.</p><p></p><p>Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać ciasto. Na cieście ułożyć rozcięciem do góry śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce przygotowaną wcześniej kruszonkę. </p><p>Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.</p><p></p><p>Piekłam w formie (tortownicy) o średnicy 26 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1346351, member: 2721"] Przepis wg. pisma Smaczna Kuchnia, wrzesień 2011. [ATTACH=full]77135[/ATTACH] ok. 500 g śliwek 350 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 4 łyżki ciemnego kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia kruszonka: po 3 łyżki miękkiego masła, mąki i cukru Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Składniki kruszonki zagnieść dokładnie. Uformowac w kulę, włożyć do schłodzenia do lodówki. Masło, cukier, kakao rozpuścic w garnku wraz z 5 łyżkami wody, mieszając. Zestawić z ognia. Gdy masa lekko przestygnie, wbić jajka. Zmiksować, po czym wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać ciasto. Na cieście ułożyć rozcięciem do góry śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Piekłam w formie (tortownicy) o średnicy 26 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Murzynek ze śliwkami
Top
Bottom