- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Mus Ajerkoniakowy
ajerkoniak 150 ml
sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) 50 ml
żelatyna 2 pełne łyżeczki
śmietanka 30 lub 36% 200 ml + 100ml
cukier puder 3 czubate łyżki + 2 łyżeczki
Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnej wody wymieszać i odstawić na 5 minut. Sok pomarańczowy ugrzać w kubku, dodać żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Uważać, aby się nie zagotowało. Ajerkoniak dodać do soku i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać adwokat z sokiem pomarańczowym i delikatnie wymieszać łyżką. Mus przełożyć do malutkich szklaneczek i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby deser się schłodził.
Przed podaniem ozdobić śmietanką (100ml) ubitą z cukrem pudrem (2 łyżeczki) Smacznego.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 takich mniejszych kieliszków, moim zdaniem takie porcje wystarcza, bo mus jest słodki i sycący
ps Przepis przepisany z http://smaker.pl/przepis-mus-ajerkoniakowy,106344.html

ajerkoniak 150 ml
sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) 50 ml
żelatyna 2 pełne łyżeczki
śmietanka 30 lub 36% 200 ml + 100ml
cukier puder 3 czubate łyżki + 2 łyżeczki
Żelatynę zalać 3 łyżeczkami zimnej wody wymieszać i odstawić na 5 minut. Sok pomarańczowy ugrzać w kubku, dodać żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Uważać, aby się nie zagotowało. Ajerkoniak dodać do soku i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać adwokat z sokiem pomarańczowym i delikatnie wymieszać łyżką. Mus przełożyć do malutkich szklaneczek i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby deser się schłodził.
Przed podaniem ozdobić śmietanką (100ml) ubitą z cukrem pudrem (2 łyżeczki) Smacznego.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 takich mniejszych kieliszków, moim zdaniem takie porcje wystarcza, bo mus jest słodki i sycący
ps Przepis przepisany z http://smaker.pl/przepis-mus-ajerkoniakowy,106344.html